5. februar 2013

Mørbradgryde

Mørbradgryden er efterhånden blevet en klassiker på de danske middagsborde. Jeg synes det er en super god måde at tilberede mørbrad, da den i sig selv er lidt kedelig og smagsløs. Til gengæld er den dejligt mør, og man kan dermed lave en gryderet, uden at skulle simre kødet i laaaang tid. En anden mulighed er saftige mørbradbøffer i brun sauce med bløde løg og ristede champignon. Men idag er der lækker og cremet gryderet på menuen. Det er jo altid et hit med en lækker sovs, og ris eller kartoffelmos til at samle det op.

Der er mange måder at lave en mørbradgryde. Jeg synes oftest at man får den med paprikasauce, champignon, cocktailpølser og bacon, og sådan er min også. Mør gris med røget gris og gris i egen tarm - Mmmm det kan næsten ikke gå galt!

Mørbradgryde - 4 prs:

Ca. 500 g svinemørbrad i tern
250 g champignon
200 g bacontern
200 g cocktailpølser
1 fintsnittet løg
30 g smør 
1 tsk stærk paprika
1 tsk røget paprika
3 spsk hvedemel
1 dl tomatpuré - eller 1 spsk koncentreret tomatpuré
2 dl fløde 13%
5 dl mælk
Salt og peber

Steg baconternene sprøde i en pande, og sæt dem til side. Hæld det meste af fedtet af panden, og steg de rensede kvarte champignon i det resterende fedt.

Smelt det halve af smørret i en gryde. Drys den røgede paprika ud i det varme fedtstof og rør det godt sammen - Pas på det ikke får for meget varme. Hæld mørbradstykkerne i gryden og brun dem.


Når kødet er brunet, tages det op af gryden. Smelt resten af smørret, og drys resten af paprikaen ud heri. Tilsæt det fintsnittede løg og svits det kort. Drys hvedemelet over, og rør det godt sammen med løg og fedtstof.


Tilsæt fløde og tomatpuré, og sørg for at få det hele rørt grundigt sammen. Hæld mælken ved, og lad det koge op under omrøring.


Put mørbradstykkerne tilbage i gryden sammen med champignon, og lad det simre i ca. 15 min. Herefter tilsættes cocktailpølserne - De skal ikke have for meget varme, for så risikerer du, at de sprækker. Smag til med salt og peber.


Umiddelbart inden servering tilsættes de sprødstegte bacontern.


Server med ris, kartofler eller som her: en grov rodfrugtmos.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar