15. februar 2013

Melboller til suppe

Det sker ikke så tit, at jeg laver klar suppe med boller. Den anden dag lavede jeg dog et stykke sprængt oksebryst, og her var der en del kogelage tilbage, da jeg havde taget det jeg skulle bruge til peberrodssaucen. Kogelagen blev kogt ind til det halve, og vupti, så var der en dejlig kraftig oksekødssuppe - Eller tjah, en fond/bouillon, for teknisk set er det ikke en suppe, men det smager nu godt alligevel.

Til en klar suppe hører selvfølgelig kød- og melboller. Jeg ville egentlig have lavet begge dele selv, men engang imellem må man altså godt springe over hvor gærdet er lavest. Så jeg købte altså en pose færdiglavede kødboller fra Mou - De føles i det mindste som om det er kød man spiser, i modsætning til discountudgaven. Men melbollerne laver jeg altså selv. Jeg kan ikke fordrage de her små hårde knolde, som man kan købe på frost. De smager heller ikke rigtig af noget. De hjemmelavede derimod har en dejlig smag af smør og salt - Dem kan jeg slet ikke få nok af.




Melboller til suppe - 2-3 prs:

  • 1/2 dl vand
  • 50 g smør
  • 50 g hvedemel
  • 1/2 tsk salt
  • 2 æg
  • 1/4 tsk reven muskatnød

Start med at sætte en gryde over med saltet vand. Det skal ikke i kog, men bare op til lige under kogepunktet.
Fremgangsmåden for dejen til melboller er fuldstændig den samme som til vandbakkelser - Det er nemlig den samme dej, bortset fra at der er lidt salt og muskat i, når man laver melboller. Vand og smør puttes i en gryde og koges op. Derefter tilsættes mel og salt, og det piskes grundigt sammen. Afbag det kort i gryden, og tag det af varmen.


Lad dejen afkøle et øjeblik, mens du finder æg. Jeg slår dem ud i et glas, så det er lettere at hælde dem i, mens jeg pisker. Herefter piskes æggene i, et ad gangen. Du skal ende med at have en fløjlsblød dej. Til sidst tilsættes reven muskatnød.


Dejen fyldes i en bollesprøjte, med den mandelformede indsats. I mangel at sådan en, kan det puttes i en sprøjtepose eller frysepose, hvor hjørnet klippes af. Bollerne bliver dog ikke lige så pæne som hvis du bruger en bollesprøjte.


Sørg for at din gryde med vand holdes lige under kogepunktet. Hvis melbollerne koger, kan de falde fra hinanden. Skær dejen af i passende stykker, mens du stille og roligt presser dejen ud. Lad kniven følge med bollen ned i vandet. At kniven er våd, forhindrer dejen i at klistre for meget til den. Det går nok ikke så stærkt med at lave boller i starten, men med tiden tager det ikke lang tid at lave en grydefuld.


Lad være med at putte for mange boller i vandet på en gang - De skal kun ligge i et enkelt lag. Når bollerne kommer op til overfladen, skal de lige have 2-3 minutter mere. Herefter flyttes de over i en skål med koldt vand. Når bollerne er kølet af, lægges de over i en sigte, så vandet kan løbe fra. Herefter kan bollerne fryses ned, eller de kan puttes over i den varme suppe.




2 kommentarer:

  1. Uhm, får helt lyst til en gang melboller.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, de er også bare gode, når de er hjemmelavede.

      Slet