20. februar 2013

Grønlangkål a la Klaris

Grønkålsæsonen er desværre ovre for denne gang, det er ellers en super sund og lækker vinterspise. Det skal dog ikke stoppe mig i at lave grønlangkål. Jeg indrømmer gerne, at når det kommer til grønlangkål, så køber jeg frosne kugler af hakket grønkål. Jeg vil helst have det helt finthakket, og det er svært at gøre med en kniv. På den anden side, bliver det for fint, hvis man blender det, så frosne købe-kugler it is.

Min opskrift er hverken sønderjysk eller vendsysselsk, den stammer fra min farmor, og derfor kalder jeg den a la Klaris. Skal man sammenligne den med en af de førnævnte varianter, så minder den mest om den sønderjyske. Forskellen er dog, at hvor den sønderjyske kål sauteres i margarine, og derefter tilsættes fløde, salt og peber, så er min opskrift baseret på en tyk hvid sauce, som tilsættes grønkål, og smages til med eddike, sukker og salt. Sukkeret er med til at fremhæve den sødme, der er i grønkålen, og eddiken hjælper til, at det ikke bliver for sødt. Desuden komplimenterer det sur/søde element den let bitre kålsmag.

Grønlangkål - 2-3 prs:

50 g smør
50 g hvedemel
3-4 dl mælk
450 g hakket grønkål
1 tsk salt
2 spsk sukker
4 spsk lagereddike

Smelt smørret i en gryde. Drys melet i, og rør det godt sammen. Lad det bage sammen et kort øjeblik, hvorefter mælken tilsættes. Kog saucen op under omrøring, og lad den småkoge et stykke tid - Sørg for at røre, så den ikke brænder på. Saucen skal være ret tyk.


 Knug mest muligt af væden fra den hakkede (optøede) grønkål. Put kålen i saucen, og rør det godt sammen.


 Tilsæt salt, sukker og eddike, og lad grønlangkålen koge op. Smag evt. til med mere salt, sukker eller eddike.Server med brunede kartofler og kogt hamburgerryg eller stegt medister.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar