28. oktober 2013

Indbagt laks med flødestuvet spinat

Da jeg var ude og handle den anden dag, faldt jeg over et godt tilbud på vildlaks. Det gav mig en ustyrlig lyst til indbagt laks med flødestuvet spinat. Tilbage i 90'erne var det vældigt populært af servere disse, men de er vist efterhånden gået i glemmebogen igen. Sådan går det ofte med retter som er vildt populære - Folk bliver stop fodret med dem, de bliver trætte af retterne, og lige så stille bliver retterne erstattet af det sidste nye. Jeg har dog aldrig glemt, den første gang jeg fik sådan en pakke med spinat og laks. Det var til min bedstefars 80 års fødselsdag, som blev holdt hjemme hos mine forældre. Jeg rynkede på næsen, da min mor fortalte om forretten, for laks og spinat var absolut ikke noget jeg troede jeg kunne lide. Da jeg tog den første bid, skete der dog en åbenbaring - MUMS!

Der findes mange forskellige opskrifter på indbagt laks, men den her er selvfølgelig lavet lige efter mit hoved. Der er ikke noget banebrydende og nyt ved den, men god det er den.Indbagt laks med flødestuvet spinat - 4 prs:

500 g laskefilet - 4 portionsstykker a' 125 g
400 g frossen, hakket spinat
2 spsk smør
2 dl fløde
2 tsk maizena
Saft og skal fra 1 citron
1 tsk salt
1/2 tsk friskkværnet peber
4 plader butterdej - De små fra frost
1 æg

Tø spinaten op i en sigte, så vandet kan løbe fra. Smelt smørret i en gryde, og tilsæt den drænede spinat. Sauter spinaten, så mest muligt vand fordamper. Rør maizena ud i fløden, hæld blandingen i spinaten og kog det op. Bliver den stuvede spinat for tynd, koges den ind til rette konsistens - Det skal være ret tykt, så du kan styre det, når det skal pakkes ind. Tilsæt citronsaft og -skal. Smag til med salt og peber.


Drys butterdejspladerne med mel, og rul dem lidt tyndere og bredere/længere - De skal være så store at du kan få plads til laks og spinat. Lav nogle skrå snit i den ene halvdel af hver butterdejsplade - Denne del skal blive toppen af pakken.


Læg et stykke laks på hver butterdejsplade, drys lidt salt på hvert stykke og dæk med spinat.


Pensl rundt i kanten af butterdejen med sammenpisket æg. Træk lidt i den del af dejen som er snittet. På den måde bliver snittene til et slags gitter. Læg denne del ind over fyldet, så det bliver lukket inde. Kanten trykkes sammen med en gaffel, så pakkerne ikke åbner sig under bagning.


Pensl pakkerne med sammenpisket æg og sæt dem i en forvarmet ovn ved 200 grader. De skal bages ca. 25 min.


Server gerne med en god blandet salat


2 kommentarer:

  1. Mmmmhhh, det ser lækkert ud! Spiser du kun salat til?

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak :) Ja, vi får gerne salat til. Pakkerne mætter rimeligt godt. Vil tro de vejer omkring 300 gram pr stk. Men du kan naturligvis godt spise noget brød ved siden af, eller blande noget fuldkornspasta i salaten, hvis du synes der er for lidt mad i dem.

      Slet