24. marts 2013

Langtidsstegt oksefilet.

Jeg har idag haft besøg af et par veninder, og besluttede mig for, at vi skulle have et stykke lækkert oksefilet til aften. Jeg har ikke tidligere forsøgt mig med at langtidsstege oksekød, da jeg har været lidt bange for, at det ville blive overtilberedt og dermed meget tørt og intetsigende. På den anden side, er langtidsstegt kød super lækkert, fordi man får nedbrudt en masse bindevæv, ved at stege ved en lav temperatur. Jeg blev enig med mig selv, om at jeg kunne stikke et stegetermometer i kødet, for at være helt sikker på ikke at give det for meget varme. Jeg kan vist roligt sige, at resultatet blev godt! Kødet var så mørt, at det kunne spises uden tænder.

Oksefilet - 4 prs:

1200 g oksefilet med fedtkant
2 fed hvidøg
2 tsk groft salt
1/2 tsk sorte peberkorn
1 kvist rosmarin
1 spsk smør
1 spsk olie

Hak bladene fra rosmarinen, og stød dem i en morter sammen med salt, peberkorn og hvidløg. Du skal ende med at have en ensartet rub. Dup oksefileten helt tør med køkkenrulle, og rids fedtkanten på kryds og tværs - Kun fedtet, ikke noget med at skære ned i kødet. Gnid alle sider af fileten grundigt med rubben.


Hæld olien i en pande, og varm det op - Panden skal være rigtig varm. Tilsæt smørret, lad det bruse op, og læg kødet på panden med fedtsiden nedad. Fileten brunes grundigt på alle sider - Det skal gå rimeligt hurtigt, da den kun skal brunes, og ikke halvvejs steges.


Når stegen er brunet, lægges den på en rist over en bradepande, og sættes i ovnen. Vil du have en super god sauce, putter du lidt rodfrugter, løg, rødvin og skyen fra panden i bradepanden.


Herefter satte jeg stegen i ovnen ved 80 grader. Da jeg kunne se, at kernetemperaturen ret hurtigt nærmede sig de 50 grader, skruede jeg ovnen ned på 50 grader, og så fik kødet ellers lov at passe sig selv i 6 timer - Du kan sagtens give den længere tid, hvis du har lyst. Det bliver den absolut ikke dårligere af. En time før spisetid, skruede jeg ovnen op på 200 grader, og lod kernetemperaturen i kødet komme op på 63 grader, hvorefter stegen blev lagt på et skærebræt, med et par viskestykker over - ikke noget med at bruge sølvpapir! Det ødelægger stegeskorpen, og gør at kødet ligger og koger i sin egen saft. Her fik det lov til at trække i knap 30 min, mens jeg fik bagt mine pommes rissolees og lavede sauce.


Skær kødet ud i tynde skiver - også selv om du har lyst til en ordentlig luns. Det er meget lækrere, at få 2 tynde skiver, frem for at få noget på størrelse med en badesandal.


Voila! Lækker medium-rare oksefilet, fuld af saft og kraft - Så mørt at det kan skæres over med en ske.


8 kommentarer:

 1. Det ser vildt godt ud!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak :) Så vidt jeg husker, smagte det også super dejligt :)

   Slet
 2. Den skal prøves af i morgen til nytårsstegen

  SvarSlet
  Svar
  1. Super god idé :) Det er altid godt med et stykke lækkert oksekød til nytår.

   Slet
 3. Det så godt ud at vi lige at sat den i ovnen. Vi glæder os til at sætte tænderne i den i aften. Godt nytår fra familien Bøgedal i Aalborg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder dejligt :) Jeg er sikker på, at i vil synes godt om den. Godt nytår til jer også :)

   Slet
 4. Den forsøger vi os med at lave til nytår. Det ser virkelig lækkert og nemt ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg sikker på, vil blive et hit nytårsaften. Sådan et stykke mørt oksekød bringer jo altid glæde :) Håber i får en fantastisk aften :)

   Slet