2. september 2015

Havtornlikør

Det er blevet september, og dermed er det blevet sæson for havtorn. De små sure vitaminbomber begynder lige så stille at lyse op på buske langs hav og fjord. Det er så smukt, når hele læbælter bugner af de orange bær. Det kan godt være et helvede at plukke dem, men de smager bare så godt, at jeg ikke kan lade være. Hvis du har mod på at gå på havtorn-jagt, så er her et lille tip: Medbring en grensaks, og klip grenene af busken i stedet for at plukke bærrene. Når du kommer hjem, lægges grenene i en pose, og puttes i fryseren. Når bærrene er frosne, kan de bankes af grenene - Gør det evt. hen over en udfoldet avis.

I forbindelse med smedebassens svendegilde, har jeg fremstillet et par likører - Nogen vil kalde det for snapse, men det er mest korrekt, at kalde det for likør, når der tilsætte sukker. For et stykke tid siden postede jeg en opskrift på jordbærlikør, og denne gang er turen så kommet til en havtornlikør.

Fremgangsmåden blev lidt et forsøg, da jeg ikke har tid til at vente 3-4 mdr. på at likøren er færdig med at trække. Så efter lidt rådgivning fra andre madbloggere, valgte jeg at skifte taktik - Men det skal jeg nok beskrive i opskriften.

Havtornlikør: 

  • 200 g havtorn
  • 300 g sukker
  • 1 flaske vodka


Sukker og havtorn puttes i et stort glas, eller en flaske med stor åbning (jeg havde først tilsat 100 g sukker, men da likøren var trukket færdig, var den stadig for sprittet til min smag, så jeg tilsatte 200 g mere)


Hæld vodkaen over bær og sukker, og lad likøren trække i 3-4 mdr. Vend flasken engang imellem, så sukkeret bliver opløst. (Efter et par dage valgte jeg at blende hele skidtet, for hurtigere at få smagen ud af bærrene. Herefter fik det lov at trække i to uger)


Når snapsen er trukket færdig, filtreres den. Hvis du ikke har blendet bærrene, kan du bruge en sigte. Er bærrene blendet, skal der bruges et klæde eller kaffefilter.


Hæld den filtrerede likør på nogle pæne flasker, og opbevar den gerne på køl, så de altid er klar til at nyde.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar