3. januar 2015

Langtidsstegt andesteg

Her op til julen gik det op for mig, at jeg ikke havde en opskrift på traditionel andesteg på bloggen. Det skal jeg da have! Jeg elsker and, og spiser det gerne året rundt. En traditionel dansk andesteg er fyldt med svesker og æbler, men man kan fylde masser af andre ting og sager ind i sådan en. Jeg laver nogle gange en lækker sag med appelsin og timian - Friskheden fra appelsinerne er med til at lette fedmen i anden. Nåh men denne opskrift er på en mere traditionel variant. Jeg har dog tilladt mig at skifte æblerne ud med løg. Løg giver en rigtig god smag til næsten alt i det salte køkken - Men det var nu mest fordi, jeg havde glemt at købe æbler.

En and har rigtig godt af at blive langtidsstegt - især hvis det er en frilandsand. Den lave temperatur og den lange stegetid nedbryder den bindevæv, som dannes i muskler der bevæger sig. Dyr der har bevæget sig frit vil selvsagt have sejere kød, end dyr der knap har haft plads til at røre på sig. Langtidsstegning resulterer gerne i super mørt og saftigt kød.

Langtidsstegt andesteg - ca. 4 prs.


  • 1 and på ca. 3 kg + indmad
  • 200 g svesker
  • 2 store løg
  • 2 spsk salt
  • 1 porre
  • 2 gulerødder
  • Ca. 1/2 l vand + 2 tsk salt - Eller 1/2 l. andefond, hvis du har det
Soigner anden grundigt. Der sidder gerne blod og rester af indre organer inden i sådan en. Der er ikke ander for, end at stikke hånden ind, og fjerne hvad der sidder tilbage. Derefter skylles fuglen grundigt indvendigt. Sidder der rester af fjer, fjernes disse. Derefter duppes anden tør med køkkenrulle. Skær vingespudserne af, og læg dem til side.
Hæld 1 spsk salt ind i anden og gnid det godt rundt derinde. Fyld op med svesker og løg skåret ud i både. Luk anden med kødnåle, eller bind benene sammen, så anden lukkes nogenlunde til. Gnid grundigt på hele ydersiden med 1 spsk salt.


Læg vingespidser og indmad i en bradepande sammen med resterne af løgene og porre og gulerod i grove stykker. Hæld vand + salt (eller andefond) i bradepanden, og læg anden på en rist ovenover. Start med at lægge den med brystet nedad.


Sæt andestegen i en kold ovn ved 120 grader, og steg den i en time. Herefter vendes anden og steger videre i 5 timer. Indimellem glaseres anden med skyen fra bradepanden - Undlad dog at gøre det de sidste 30 min, hvis du gerne vil have sprødt skind. Er skindet ikke blevet sprødt, når anden er færdig, så skru ovnen op på 225 grader, og giv fuglen 20 min for fuld skrue.


Lad andestegen hvile i 10-15 min. inden du forsigtigt parterer den. Sådan en langtidsstegt fugl er meget mør, og falder let fra hinanden, så du må ikke være alt for voldsom.Ingen kommentarer:

Send en kommentar