19. oktober 2014

Solbær/ribsgele

I sommers, da solbær og ribs hang som perler på rad, havde jeg knap nok tid til at få dem plukket, og ligefrem at få lavet noget af dem, var ren ønsketænkning. Det lykkedes mig dog at finde tiden til at plukke en ordentlig spand bær, som blev vasket og puttet i fryseren. Nu hvor højsæsonen på kroen er ovre, og jeg har lidt mere fritid, er der så blevet lavet gele og marmelader af mine sommerbær.

Jeg er ret glad for geleer. De kan bruges til at overtrække frugter og bær ovenpå kager, og er fantastiske til at bidrage med lidt sødme til skysovsen. En god gele, kan sågar spises på et stykke ristet brød eller et rundstykke søndag morgen.

Solbær/ribsgele


  • Blandede solbær og ribs - Jeg havde ca. 3 kg bær som endte med at give godt 2 ltr saft.
  • En lille smule vand
  • 1 kg sukker pr. ltr. saft
  • Evt. atamon


Hæld vand i en gryde, så bunden akkurat er dækket. Put bærrene i gryden, og kog dem op, så de brister. Hæld bærrene op i en saftpose, og lad dem stå til afdrypning natten over. Det er ret vigtigt, at saften laves i saftpose i stedet for i en saftkoger. I saftkogeren bliver saften fortyndet af dampen, og smagen i geleen vil derfor ikke blive så intens, hvis du gør det på denne måde.
Når saften er afdryppet, måler du hvor meget der er, og den hældes i en gryde.


Kog saften op. Der vil samle sig noget grumset skum på toppen. Dette skummes af og kasseres.


Tilsæt sukkeret, kog saften op igen, og lad den simre, indtil sukkeret er opløst. Lav evt. en gele-prøve - Dyp en teske i gryden og lad saften dryppe af skeen. Hvis den sidste dråbe bliver lang, og ikke rigtig vil slippe, så er geleen klar. I mellemtiden kan du skolde dine glas, og evt skylle dem med atamon. Vil du have atamon i din gele, tages saften af varmen, og atamon tilsættes.


Hæld den varme saft på glas, men undlad at lukke dem, før geleen er blevet kold - Kondens kan ødelægge geleen. Jeg plejer at lægge et rent viskestykke over glassene, og lade dem stå til næste dag.


Gem din gele til mørkere tider. Når først et glas er åbnet skal det opbevares på køl, men uåbnede glas kan sagtens opbevares udenfor køleskabet.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar