29. maj 2013

Rabarbersaft

Jeg gør hvad jeg kan, for at følge med rabarberne i min køkkenhave. Jeg har tabt på forhånd, for på trods af, at jeg kun har en enkelt række af dem, så vokser de så hurtigt, at jeg kan brødføde en mindre hær med rabarbergrød. Igår valgte jeg at plukke alle dem der var tykkere end en tommelfinger. Efter blad og rodende var skåret af var der omkring 5 kg fine stængler til fremstilling af saft. Smagen af rabarbersaft minder mig om ferier hos min farmor. Jeg tror aldrig hun købte en flaske saftevand i Brugsen, men til gengæld havde hun altid en flaske med det fineste lyserøde rabarbersaft på lager, til når vi børnebørn kom forbi.

Da jeg for ca. 6 år siden blev haveejer, var jeg slet ikke i tvivl om, at jeg skulle have mig en køkkenhave, og at jeg ville bruge en del af afgrøderne til diverse former for sylt. Der stod nogle gamle solbærbuske i haven, og straks var drømmen om hjemmelavet solbærsaft født. Jeg investerede derfor i en saftkoger. En såkaldt tuttifrutti. Jeg fandt den hengemt i et hjørne af en genbrugsbutik, og måtte af med et svimlende beløb af 25 kr for den. Det var en god investering, for hvert år bliver den brugt, som minimum til en gang hyldebærsaft og en gang solbærsaft. Man kan sagtens lave saft uden en tuttifrutti, men jeg er nu glad for min, for det går lidt hurtigere, når trykket i gryden tvinger saften ud af frugterne. Jeg skal nok forklare herunder, hvordan du laver saft i en almindelig gryde.

Rabarbersaft - ca. 4 ltr færdig saft:

5 kg rengjorte rabarber
2 dl vand - kun hvis du koger saft i en alm. gryde
1 kg sukker - ca. 350 g pr. liter siet saft
2 tsk flydende atamon - 1/2 tsk pr liter færdig saft

Skær dine rabarber ud i mindre stykker - Det kommer sig ikke så nøje, hvor store de er. Jeg skærer dem bare ud i stykker på 5 -7 cm. Put dem i en gryde sammen med vandet. (hvis du har en saftkoger, går jeg ud fra, at du ved hvordan den virker, så det vil jeg ikke komme ind på her)


Lad rabarberne koge, indtil de er mere eller mindre udkogte. Det gælder om at få så meget saft ud af grøntsagen som muligt - Ja, rabarber er en grøntsag. Herefter hældes grydens indhold op i en saftpose. Har du ikke sådan en, kan du beklæde en stor sigte med et rent viskestykke. Lad derefter saften løbe gennem klædet og ned i en skål. Du har nu ren siet saft.

Jeg har ikke billeder af denne process, så i får da lige et af tuttifruttien.


Mål saften op, for at se hvor mange liter du er endt med at have. Hæld det i en gryde, og kog det op. Tilsæt sukker, og giv det et hurtigt opkog, så sukkeret opløses. Fjern det skum der lægger sig ovenpå saften. Tag gryden af varmen og tilsæt atamon - Atamon må ikke koges, for så mister det virkningen.


Hæld saften på flasker, og luk dem til med det samme. Husk først at skolde dine flasker, for at dræbe evt. bakterier. Efter skoldning giver jeg dem et lille skvæt atamon, som rystes rundt i flasken, og derefter hældes væk inden saften fyldes på - bare for at være på den sikre side.


Saften vil skumme lidt, når den hældes på flaske, men skummet forsvinder igen efter lidt tid.


Rabarbersaft har bare den fineste lyserøde farve. Inden det drikkes, blandes det i forholdet 1:1 (sådan ca.) med vand. Alternativt kan det blandes med danskvand, som jeg har gjort her. Brug evt. lidt frosne bær som isterninger. Så er der dejlig læskende sommerdrik.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar