Tidligere
på ugen blev jeg, i en dansktime, bedt om at finde en opskrift, som
jeg skulle arbejde med. Mine tanker faldt hurtigt på and, da det jo
er Mortensaften i morgen. Jeg fandt frem til en opskrift på and med
appelsin og timian. Efter at have arbejdet med opskriften hele dagen,
blev jeg enig med mig selv om, at det skulle prøves. En andesteg kan
hurtigt blive en meget fed og salt fornøjelse, og hvem har ikke
prøvet at få sure opstød efter sådan en omgang? Saucen bliver en
hel del lettere i smagen, eftersom du har både sødmen og den friske
syre fra appelsinerne. Desuden er dampen, der kommer fra appelsinerne
inden i anden, med til at holde kødet lækkert og saftigt.
I dag, da jeg kom
hjem fra skole, gik jeg straks i gang med min and. Sådan en bliver
nemlig super lækker og mør, hvis man langtidssteger den. Ved
langtidsstegning får man opløst noget af det bindevæv der er i
kød. Vælger man at stege på fuld knald, vil kødfibrene trække
sig så hurtigt sammen, at bindevævet ikke kan nedbrydes. Så hvis
du har et stykke kød, og ikke er sikker på hvorvidt det er mørt
eller ej, så tilbered det langsomt ved svag varme.
Andesteg med appelsin og timian:
Anden lægges i en bradepande, med brystet nedad, og sættes i en kold ovn ved 120 grader. Efter en time vendes anden, så den ligger på ryggen, tilsæt appelsinsaft og vand + salt. Steg videre i ca. 5 timer. Tilsæt evt. mere vand undervejs, efterhånden som det koger ind. Tjek med et stegetermometer, om anden er gennemstegt. Stik det i brystet, hvor det er tykkest. Temperaturen skal op på 75 grader, men helst ikke højere, da det vil resultere i tørt kød.
1
and på omkring 2,5 kg
2
appelsiner
½
bdt frisk timian
Salt
2 dl appelsinsaft
5
dl vand + 2 tsk salt - Eller brug en andefond, hvis det skal være luksus
Ca. 3 spsk hvedemel
Anden
soigneres, gnides indvendig og udvendig med salt, fyldes med
groftskårne stykker af appelsin og kviste af timian. Jeg vælger at
snøre benene på min and sammen, på den måde behøver jeg ikke at
lukke den med kødnåle, for de sammensnørede ben holder på fyldet.
Anden lægges i en bradepande, med brystet nedad, og sættes i en kold ovn ved 120 grader. Efter en time vendes anden, så den ligger på ryggen, tilsæt appelsinsaft og vand + salt. Steg videre i ca. 5 timer. Tilsæt evt. mere vand undervejs, efterhånden som det koger ind. Tjek med et stegetermometer, om anden er gennemstegt. Stik det i brystet, hvor det er tykkest. Temperaturen skal op på 75 grader, men helst ikke højere, da det vil resultere i tørt kød.
Når
anden er stegt færdig, skal skyen sigtes over i en gryde. Sæt anden
tilbage i ovnen ved 250 grader i 10-15 min, indtil skindet er sprødt.
Skum skyen for fedt, put fedtet i en kasserolle sammen med hvedemel. Rør det sammen, og afbag i gryden. Spæd op med andeskyen, indtil du har den ønskede tykkelse, og lad sovsen koge til den er blank. Smag evt. til med ribsgele, og giv sovsen en dråbe kulør, hvis farven er for lys.
Server anden med helt traditionelt tilbehør. Hvide,
brune og franske kartofler og lun, syltet rødkål. Alternativt kan
du lave en salat af fintsnittet, rå rødkål, syltede pærer i tern
og valnødder. Ellers så find selv på dit tilbehør, det er kun
fantasien der sætter grænser.
Virkelig god opskrift! Hold nu op, det blev en god and!
SvarSletMange tak for din kommentar. Jeg synes også det er en god opskrift - Det behøver ikke altid være helt traditionelt.
SvarSlet