9. november 2012

Andesteg med appelsin og timian

Tidligere på ugen blev jeg, i en dansktime, bedt om at finde en opskrift, som jeg skulle arbejde med. Mine tanker faldt hurtigt på and, da det jo er Mortensaften i morgen. Jeg fandt frem til en opskrift på and med appelsin og timian. Efter at have arbejdet med opskriften hele dagen, blev jeg enig med mig selv om, at det skulle prøves. En andesteg kan hurtigt blive en meget fed og salt fornøjelse, og hvem har ikke prøvet at få sure opstød efter sådan en omgang? Saucen bliver en hel del lettere i smagen, eftersom du har både sødmen og den friske syre fra appelsinerne. Desuden er dampen, der kommer fra appelsinerne inden i anden, med til at holde kødet lækkert og saftigt.
I dag, da jeg kom hjem fra skole, gik jeg straks i gang med min and. Sådan en bliver nemlig super lækker og mør, hvis man langtidssteger den. Ved langtidsstegning får man opløst noget af det bindevæv der er i kød. Vælger man at stege på fuld knald, vil kødfibrene trække sig så hurtigt sammen, at bindevævet ikke kan nedbrydes. Så hvis du har et stykke kød, og ikke er sikker på hvorvidt det er mørt eller ej, så tilbered det langsomt ved svag varme.


Andesteg med appelsin og timian:

1 and på omkring 2,5 kg
2 appelsiner 
½ bdt frisk timian
Salt
2 dl appelsinsaft
5 dl vand + 2 tsk salt - Eller brug en andefond, hvis det skal være luksus
Ca. 3 spsk hvedemel

Anden soigneres, gnides indvendig og udvendig med salt, fyldes med groftskårne stykker af appelsin og kviste af timian. Jeg vælger at snøre benene på min and sammen, på den måde behøver jeg ikke at lukke den med kødnåle, for de sammensnørede ben holder på fyldet.


Anden lægges i en bradepande, med brystet nedad, og sættes i en kold ovn ved 120 grader. Efter en time vendes anden, så den ligger på ryggen, tilsæt appelsinsaft og vand + salt. Steg videre i ca. 5 timer. Tilsæt evt. mere vand undervejs, efterhånden som det koger ind. Tjek med et stegetermometer, om anden er gennemstegt. Stik det i brystet, hvor det er tykkest. Temperaturen skal op på 75 grader, men helst ikke højere, da det vil resultere i tørt kød.


Når anden er stegt færdig, skal skyen sigtes over i en gryde. Sæt anden tilbage i ovnen ved 250 grader i 10-15 min, indtil skindet er sprødt. Skum skyen for fedt, put fedtet i en kasserolle sammen med hvedemel. Rør det sammen, og afbag i gryden. Spæd op med andeskyen, indtil du har den ønskede tykkelse, og lad sovsen koge til den er blank. Smag evt. til med ribsgele, og giv sovsen en dråbe kulør, hvis farven er for lys.


Server anden med helt traditionelt tilbehør. Hvide, brune og franske kartofler og lun, syltet rødkål. Alternativt kan du lave en salat af fintsnittet, rå rødkål, syltede pærer i tern og valnødder. Ellers så find selv på dit tilbehør, det er kun fantasien der sætter grænser.


2 kommentarer:

  1. Virkelig god opskrift! Hold nu op, det blev en god and!

    SvarSlet
  2. Mange tak for din kommentar. Jeg synes også det er en god opskrift - Det behøver ikke altid være helt traditionelt.

    SvarSlet