4. maj 2013

Trøfler / Romkugler - med rom

Som barn var trøfler, eller romkugler om du vil, min yndlingskage. Hos vores lokale bager lavede de verdens bedste trøfler, som blev dyppet i smeltet chokolade, inden de blev trillet i krymmel. Den dag i dag bliver de stadig dyppet i chokolade, men der er sket et eller andet med resten af opskriften, der har gjort at de ikke er så gode længere. Det er i det hele taget svært at finde gode trøfler nogen steder, men så er det jo godt, at man kan lave dem selv. De fleste slags kagerester kan bruges. Jeg ved godt at bagerne laver dem af wienerbrød, men det er altså ikke et must. Man kan sagtens bruge almindelig chokoladekage, sandkage, eller lignende. Min søster laver dem af hindbærroulade og mazarintærte, som bliver indkøbt til formålet. Idag brugte jeg nogle sørgelige kanelgifler og tørre hindbærsnitter. Jeg laver gerne en kæmpe portion, når jeg alligevel er igang. Noget af det bliver trillet til trøfler, men kan i øvrigt også bruges til træstammer og studenterbrød, resten af dejen fryser jeg ned til en anden gang.
Trøfler / Romkugler - ca. 14 stk

1200 g kagerester
Ca. 2 spsk kakaopulver
3 spsk hindbærmarmelade
1/2 dl mørk, krydret rom - essens kan selvfølgelig også bruges, men jeg ved ikke lige i hvilken mængde.

Krymmel eller kokosmel

Start med at findele kageresterne. Nogle former for kage kan sagtens smuldres med fingrene, mens andre har bedst af at komme gennem en kødhakker. Jeg bruger kødhakkeren, for at være helt sikker på, at der ikke gemmer sig store kageklumper i dejen.


Tilsæt rom, hindbærmarmelade og kakao. Mængden af kakao varierer, alt efter hvilken slags kage du bruger. Er der meget kakao i kagen, skal du selvfølgelig ikke tilsætte så meget. Ælt det hele godt sammen. Jeg tager et par latex handsker på, og gør det med hænderne - Det synes jeg er det nemmeste.
Smag på dejen, og se om der skal mere kakao deri.


Stil massen på køl et par timer. På den måde bliver dejen mere fast, og er nemmere at arbejde med. Del dejen i klumper a' 100 gram, og tril hver klump til en kugle.


Vil du lave luksus trøfler, dypper du dem i smeltet chokolade, inden du triller dem i krymmel / kokos. Dette kan sagtens udelades.


Trøflerne kan opbevares i en lufttæt bøtte, på køl i en uges tid. De bliver ret stive af at være i køleren, så tag dem ud en time inden kaffetid. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar