26. maj 2013

Pommes Anna

Mens jeg venter på at kartoflerne i min køkkenhave bliver store og fine, får i lige en opskrift på pommes Anna. Det er ikke altid nemt at finde på noget spændende, når det kommer til gamle vinterkartofler, men jeg synes at disse er rigtig lækre, og så er de gode til gæster, fordi man laver dem dagen i forvejen, og blot skærer dem ud, og varmer dem, inden servering. Jeg synes pommes Anna minder lidt om flødekartofler - bare uden fløden. Det bliver derfor ikke så fed og tung en garniture.

Det er en fordel at lave kartoflerne i en springform, eller putte bagepapir i bunden af bradepanden, så det er nemmere at få "kagen" ud i hel tilstand. Jeg har lavet dem uden bagepapir denne gang, for at i kan se gennem fadet, hvordan det ser ud, når lagene er lagt. Det gjorde dog, at det gik lidt fra hinanden, da jeg skulle have det over på et skærebræt.

Pommes Anna - 4 prs.

1 1/2 kg kartofler
100 g smør
1 stort, finthakket løg
Salt
Peber

Kartoflerne skrælles og skæres i papirstynde skiver på mandolinjern eller lignende. Læg skiverne i en skål koldt vand i mindst 30 min. Dette gøres for at vaske noget af den overskydende stivelse væk.


Smelt smørret i en gryde. Tag kartoffelskiverne op af vandet, og dup dem tørre i et viskestykke. Find et passende fad - et med høje sider. Læg bagepapir i bunden af formen, pensl med smør, læg et lag kartoffelskiver og drys med salt, peber og hakket løg.


Pensl med smør, læg et lag kartofler, drys med salt, peber og løg. Sådan fortsættes i alle lagene, indtil der ikke er flere kartofler. Det gælder om at få det rimeligt højt, for efter bagning skal "kagen" presses, og så bliver den ret flad, hvis ikke man har en vis højde på fra start.


Læg låg på fadet, eller træk staniol over. Kartoflerne bages ved ca. 185 grader varmluft indtil kartoflerne er møre. Bagetiden afhænger af hvor tyk din pommes Anna er blevet. Denne portion fik lidt over en time.


Når kartoflerne er bagt, stilles de i pres - gerne indtil dagen efter. Inden servering tages kartoffelkagen ud af formen, og skæres eller stikkes ud i mindre stykker. Man bestemmer selv formen - Kuber, stave, cylindere eller hvad man lige kan finde på. Sæt stykkerne på bageplader og bag dem 10 min ved 200 grader varmluft.


Så er de klar til servering.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar