16. december 2014

Specier med kanel og appelsin

Julen nærmer sig, og her i huset er det blevet tid til at bage julesmåkager. Pebernødderne er allerede bagt, men hvis jeg kender smedebassen ret, så skal der bages flere inden jul - De har det med at forsvinde på mystisk vis. På trods at snot og et energiniveau, der efterhånden er ikke eksisterende, har jeg idag givet mig i kast med at få bagt specier. En specie er en meget alsidig småkage, fordi man kan putte lige de smagsgivere i, som man ønsker. I år blev det til en version med kanel og appelsin - To ting der hænger uløseligt sammen med julen.

Jeg har afprøvet adskillige specie-opskrifter, som jeg har fundet rundt omkring, men jeg synes altså ikke, at de er særligt gode. Derfor er jeg endnu engang endt med at bruge min fasters opskrift, og blot twistet dem lidt med julesmag.Specier med kanel og appelsin - Ca. 100 stk:


  • 250 g hvedemel
  • 250 g smør
  • 250 g flormelis
  • 1 æg
  • 3 tsk stødt kanel - med top
  • Reven skal af 2 store apelsiner
Smørret skæres ud i mindre stykker, og alle ingredienser puttes i en skål - I dette tilfælde har jeg dog brugt min foodprocessor. Bruges foodprocessor/røremaskine ikke, er det nemmeste, at bruge dejkrogene til håndmikseren.


 Rør dejen godt sammen - Den bliver ret blød. Sæt den i køleskabet en halv times tid, så den er kold nok til at kunne laves til ruller. Drys lidt mel ud på bordet, tag halvdelen af dejen og form en rulle - Børst overskydende mel af og læg rullen på et skærebræt. Gentag med den anden halvdel af dejen.


Sæt skærebrættet med rullerne i fryseren i et par timer, så de bliver helt faste, og kan skæres i pæne skiver. Når de har sat sig, skæres dejen ud i skiver på ca. 3 mm tykkelse.


Læg skiverne på bageplader - De flyder ikke så meget ud, men dog en smule, så de skal ikke stå helt op ad hinanden. Bag småkagerne ved 210 grader varmluft i ca. 10 - 12 min. De vil ikke være helt faste, når de er færdige, men næsten.


Lad kagerne køle lidt af på pladen, inden de flyttes over i en kagedåse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar