28. december 2014

Lette, luftige burgerboller

Det er ikke så ofte, at vi får burgere udefra. Det er i det hele taget ikke så ofte at vi får take-away. Det er billigere at lave maden selv, og oftest smager det også bedre. Det er lidt forskelligt, om jeg selv bager burgerboller, eller om jeg køber dem færdige. De hjemmebagte er selvfølgelig de foretrukne, men nogen gange er der bare ikke tid til det. Lige nu har jeg masser af tid, og så er det jo hyggeligt at bruge dagen på at få bagt lidt forskelligt sammen med min bonusdatter - Idag er det blevet til boller til eftermiddagskaffen, burgerboller og nogle franskbrød, hvoraf et par stykker røg i fryseren.

Disse burgerboller bliver lette og luftige, de forskellige trin følges. Luftigt brød afhænger ikke af mængden af gær, men af processen med at få lavet dejen, samt at der ikke må være for meget mel i. En god dej skal æltes grundigt, den skal være smidig, og så skal den have lov til at hvile og hæve.



Lette, luftige burgerboller - 10 stk:


  • 1/2 pakke gær
  • 1/2 l lunkent vand
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 40 g smeltet smør
  • Ca. 1 kg hvedemel

  • Æg til pensling
  • Sesam


Gæren røres ud i vandet sammen med sukker og salt. Tilsæt det smeltede, afkølede smør og derefter melet - Lidt ad gangen. Kør dejen på røremaskine, eller ælt den GRUNDIGT i hånden. Den skal være blød og smidig.


Hæld dejen ud på et meldrysset bord, dæk den med et rent viskestykke og lad den hæve i en times tid.


Del dejen i 10 stykker, som formes til boller og sættes på bageplader med papir. Tryk bollerne flade, dæk med et viskestykke og lad dem hæve i ca. 1 1/2 time.


Når bollerne er hævet pensles de med æg og drysses med sesam. Bag burgerbollerne i en forvarmet ovn ved 200 grader. De skal have 15-20 min.


Brug bollerne til din yndlingsburger. Dem vi fik idag var helt klassiske med salat, tomat, agurk, løg, bøf med ost og min hjemmelavede burgerdressing.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar