14. april 2013

Souvlaki - græske grillspyd

Sidste sommer var vi på ferie i Grækenland. Ud over at vi mæskede os i fantastiske oste, spiste vi også en hel del souvlaki. Souvlaki er grillspyd med marineret svinekød, og i nogle tilfælde også lidt grøntsager. Det er en af de retter, som man kan få på alle spisesteder, og det er super lækkert.
I stedet for at købe souvenirs, købte jeg selvfølgelig krydderier og olier med hjem - Nørdet som jeg er. En af de ting der sneg sig med hjem, var en pose med souvlaki krydderi, så det bruger jeg naturligvis til mit kød. Men for at i også kan få den fantastiske smag af Grækenland, har jeg fundet frem til en opskrift på en hjemmelavet krydderblanding. Opskriften er lånt her

Krydderiblanding:

1/2 tsk tørrede fennikelblade
1 tsk tørret oregano
1 tsk stødt spidskommen
1/2 tsk løgpulver
1/2 tsk stødt koriander
1 tsk tørret persille
1/2 tsk stødt peber
1 tsk karry
1/2 tsk chili
1/2 tsk kanel
1 tsk tørret timian
1/2 tsk hvidløgspulver
2 spsk mild paprika
1 tsk tørret rosmarin

Alle krydderierne blandes, og puttes i en lufttæt beholder. Der er langt mere end der skal bruges til en portion kød.

Souvlaki - 4 stk:

1 svinemørbrad - ca. 500 gram
2 spsk krydderiblanding
1 spsk rødvinseddike
1 dl olivenolie
1/2 tsk salt
1 løg
1 peberfrugt

Rør en marinade sammen af krydderiblanding, rødvinseddike og olivenolie.


Afpuds mørbraden, og skær den ud i mindre stykker. Jeg skærer den i ca. 3 cm tykke skiver, som jeg deler i to. Vend kødstykkerne sammen med marinaden, og lad det trække på køl i min. 3 timer.


Drys salt over kødet, og vend det godt sammen, inden du sætter det på grillspyd. Skær peberfrugt og løg ud i mindre stykker, og træk både kød og grønt på spyd.


Læg spydene på grillen, og steg dem i ca. 10 min. Vend spydene ofte, så de ikke bliver brændt.


Server spydene på ægte græsk manér med tzatziki og græske pitabrød.2 kommentarer:

 1. Jeg plejer at lave det med en lidt federe udskæring, da jeg synes, at svinemørbrad hurtigt kan blive tørt... Men jeg eeeeeeeeelsker souvlaki

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mikkel.

   Fordelen ved at bruge svinemørbrad er, at det ikke skal have så længe på grillen. Jeg er en sucker for rosastegt svin, men det kræver at kødet er mørt og ikke for fedt, for at det er rigtig lækkert. Men du har helt ret, hvis man vælger at gennemstege svinemørbrad, så kan man ende med et meget tørt stykke kød.

   Slet