17. december 2014

Kiksekage med citrus

Kikse kage er en af de ting, som man enten elsker eller hader. Den klassiske version er lavet på palmin, og kan derfor godt være en voldsom omgang, at skulle tygge sig igennem. Der er flere ting, der gør sig gældende, hvis man skal lave en kiksekage med god smag, som ikke bliver alt for vammel. Først og fremmest handler det om at få nok kakao puttet i. Hvis ikke der er nok i, vil man sidde med fornemmelsen af at spise kiks med ren palmin. Dernæst skal man sørge for at finde den rette balance mellem kakao-masse og kiks - Er der for få kiks, bliver kagen alt for vammel, og er der for mange kiks, bliver den frygteligt tør. Sidst men ikke mindst, synes jeg det er utroligt lækkert, at bruge citrusskal i kakaomassen. Syren i skallen løfter smagen op, og ophæver noget af fedmen i kagen. Er du ikke til citrusskal, kan denne udelades, og så har du en helt klassisk kiksekage.

Kiksekage med citrus:


  • 3 æg - Hvis du er bange for salmonella, så brug pasteuriserede.
  • 125 g kakao
  • 200 g flormelis
  • Reven skal af 2 appelsiner og 1 citron
  • 250 g palmin
  • 200 g firkantede vanillekiks

Smelt palminen over svag varme, og lad den efterfølgende køle af. Temperaturen skal under 62 grader, for at æggene ikke stivner, når den flydende palmin piskes i.


Rør kakao, flormelis, æg og citrusskal sammen - Det ksal være frit for klumper. Hæld den afkølede palmin i , mens du hele tiden pisker det ind i massen. Læg et stykke bagepapir i en sandkageform, og smør et tyndt lad kakaomasse ud i bunden. Dæk med kiks, og smør et tyndt lag kakaomasse ud herpå.


Fortsæt med lagene, og slut af med et lag kakaomasse. Dæk formen til, og stil kagen på køl et par timer, så den kan sætte sig. Lad den gerne stå til dagen efter.


Kagen skæres ud direkte fra køleskabet. Lad være med at sære skiverne alt for tykke, for det er de færreste, der kan spise kiksekage i voldsomme mængder.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar