8. marts 2013

Hjerter i flødesovs

Der er mange som ikke vil spise indmad, og det forstår jeg egentlig ikke. Hvorfor er det mere ulækkert at spise et stykke hjerte eller lever, end det er at spise f.eks. hakkekød? Når du køber et hjerte eller en lever, er du i det mindste 100% sikker på, hvad det er du får. Er du 100% sikker på hvad du køber, når du snupper et pund hakket kalv og flæsk i supermarkedet? Jeg har den holdning, at når vi opdrætter dyr, udelukkende for at slå dem ihjel og spise dem, så forpligter vi os til at udnytte så meget som overhovedet muligt af dyret. I øvrigt er indmad rigtig billig mad - Jeg fik 4 hjerter (1200 gram) for 25 kr.

Jeg synes at hjerter er utroligt lækre. Hjertet er den muskel i hele kroppen, som arbejder aller mest, og derfor er det også noget af det der indeholder mest smag. Det gør dog også hjertet meget sejt, og derfor skal det tilberedes længe, for at få nedbrudt noget af bindevævet. Men når det er færdigt, så har du noget af det fineste kød, du kan få.

Skal man lave hjerter i flødesovs helt traditionelt, skal de rensede hjerter fyldes med persille, snørres sammen og braiseres hele. Når de så er færdige, laver man en sauce af skyen, som man hælder over skiver af hjertet. Sådan laver jeg det ikke. For det første er jeg ikke så vild med kød fyldt med persille. For det andet er det meget nemmere at lave en gryderet. For det tredje, så smager den her ret bare skide godt.

Hjerter i flødesovs - 3-4 prs:

600 g svinehjerter
1 stort løg i tern
200 g bacontern
250 g champignon
Fedtstof til stegning
1 spsk maizena
Evt. kulør
1-2 dl fløde
Salt og peber
Evt. 1 spsk ribsgelè

Har du en god slagter, har han renset hjerterne for dig, og fjernet den tykke blodåre. Er du knap så heldig, skal du selv ordne det. Under alle omstændigheder er det en god idé, at lægge hjerterne i blød i koldt vand, så du kan få opløst evt. klumper af størknet blod. ALT blod fjernes. Sidder der fedt udenpå hjertet, skæres dette væk. Herefter skæres kødet ud i mundrette stykker.


Steg baconternene sprøde i en gryde. Tag dem op, og stil dem til side. Er der meget fedt tilbage i gryden, hældes noget af det væk. Herefter steges de rengjorte, kvarte champignons i det resterende fedt. Disse stilles også til sidde, sammen med evt. væske der er trukket ud af svampene.
Smelt lidt fedtstof i gryden og svits løgene heri. Derefter tilsættes kødet som brunes godt.


Når hjerterne er brunet af, tilsættes vand så kødet akkurat er dækket. Put en tsk salt ved, og bring gryden i kog. Skru ned for varmen, og lad det hele stå og simre i min. 30 min - gerne 1 time.


Når kødet er mørt, jævnes retten med maizena rørt ud i koldt vand. Tilsæt evt. lidt kulør for farvens skyld. Tilsæt fløde champignons, bacontern og evt ribsgelè. Smag til med salt og friskkværnet peber.


Server med kartoffel- eller rodfrugtmos.


2 kommentarer:

 1. Sikke en dejlig blog du har dig her, har helt sikkert fundet et par gode ideer til aftensmaden.
  Jeg har trukket din blog i madbloggerudfordringen - del 2 og har valgt at lave denne hovedret om til en dessert.
  Christina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Christina.

   Tak skal du have :) Jeg er MEGET spændt, på at se hjerter i flødesauce blive tryllet om til en dessert - Det kan jeg ikke lige umiddelbart forestille mig. Glæder mig til at læse dit indlæg.

   Slet