14. marts 2013

Nøddeboller

Jeg er rigtig glad for grovbrød. Ikke stenaldertypen, hvor det udelukkende er kerner, der bindes sammen af lidt æg - Jeg er jo ingen papegøje vel! Næh, giv mig en god bolle der skal tygges lidt på. Det er trods alt det vi har fået vores tænder til. Det mætter i øvrigt også en hel del længere end hvidt brød. Jeg har sjusset mig frem til en opskrift på boller med nødder. Jeg synes nemlig at brød med nødder er noget af det mest fantastiske, og kæresten klager absolut ikke, når han får sådan nogen med i madpakken.

Har du lyst, kan halvdelen af nødderne skiftes ud med mørk chokolade i grove stykker.

Nøddeboller - ca. 15 stk

4 1/2 dl tykmælk
1 1/2 dl kogende vand
50 g gær
50 g smeltet smør
1 spsk sukker
1 1/2 tsk salt
200 g hakkede mandler
200 g hakkede hasselnødder
200 g havregryn
200 g fuldkornshvedemel
500 g hvedemel

Æg til pensling

Hæld tykmælken i en skål sammen med det kogende vand - blandingen skal være fingerlun. Rør gæren ud heri. Tilsæt alle de øvrige ingredienser - hold lidt af melet tilbage. Rør det hele godt sammen.Ælt dejen grundigt. Tilsæt resten af melet, eller mere, hvis dejen kan tage det. Lad dejen hæve tildækket en times tid.


Den hævede dej æltes godt igennem, og deles ud i ca. 15 stykker a 130 g. Tril dejen til boller, og lad dem efterhæve på pladen i 20 - 30 min.


De hævede boller pensles med sammenpisket æg og bages ca. 25 min ved 200 grader varmluft.


De lune boller smager fantastisk med koldt smør og en skive god ost.

2 kommentarer:

  1. Hvor meget gær skal der i????

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg beklager mange gange, at jeg har glemt at skrive det på. Der skal 50 g gær i. Opskriften er rettet nu. God bagelyst :o)

      Slet