15. januar 2013

Pommes Duchesse - Bagt kartoffelmos

Jeg bliver af og til spurgt, om ikke jeg har nogen gode forslag til kartofler, der er lidt mere spændende end de sædvanlige udgaver. Kartofler kan laves på utallige måder, og så er det jo lige med at finde frem til den version der passer bedst til retten. En god tommelfingerregel er: Stegt kød = Stegt kartoffel. I visse tilfælde gælder det dog ikke. Der er en række retter, som f.eks. flæskesteg og stegt flæsk, hvor man traditionelt serverer kogte hvide kartofler til stegt kød. Sådan har det altid været, og sådan skal det blive ved med at være.

Pommes Duchesse er ret nemme at lave, de er rigtig dekorative på tallerkenen, og så smager de fantastisk. Skal man have gæster, er de vildt geniale, for de kan laves på forhånd, og kræver blot et par minutter i en forvarmet ovn, inden de er gennemvarme og klar til servering.

Pommes Duchesse:

500 g melede kartofler
50 g smør
2 æggeblommer
Salt og peber

Kartoflerne skrælles, skæres ud i mindre stykker og koges møre i usaltet vand.


Når kartoflerne er møre, hældes vandet fra, og gryden sættes på det varme blus igen et øjeblik, for at dampe det sidste vand væk. Ryst let med gryden, så kartoflerne ikke brænder på.
Mos kartoflerne med et piskeris - Ikke noget med at bruge håndmikser, for så får du en lang, sej mos. Pisk smørret ud i mosen, og derefter æggeblommerne. Smag til med salt og peber.


Lad mosen køle lidt af, og fyld den i en sprøjtepose med stor stjernetyl. Sprøjt mosen op i rosetter.


Bag rosetterne i ovnen ved 200 grader, til de er faste og gyldne.


Server Pommes Duchesse til et stykke godt kød - Her er det en entrecôte med champignon a la creme og dampede rosenkål.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar