21. november 2012

Lasagne

I mange år har jeg holdt hårdt på, at jeg ikke kan lide lasagne. Det skyldes, at jeg som barn blev fodret af med Knorr lasagne, hver gang min søster og jeg var alene hjemme. Jeg ved ikke, om det var det eneste hun kunne finde ud af at lave, eller om hun bare var usædvanligt glad for det, men det var ihvertfald det vi fik, HVER gang hun skulle lave mad. Til sidst var det sådan, at selve tanken om lasagne fik min mave til at snurre sig sammen... YRK !!

Jeg er stadig ikke vild med Knorr lasagne, men jeg kan til nød spise det, hvis det bliver serveret for mig. Jeg har til gengæld erfaret, at jeg er utroligt glad for en hjemmelavet, traditionel italiensk lasagne, hvor kød og grøntsager har fået lov at simre i en gryde sammen med rødvin. Det eneste utraditionelle ved den lasagne jeg laver er, at jeg i stedet for en bechamel laver en sauce mornay, jeg kan nemlig godt lide at det smager lidt mere af ost.

Bolognese:
300 g grøntsager - Løg, gulerod, selleri, bladselleri, porre, eller hvad du har lyst til.
Lidt olie
500 g mager hakket oksekød
2 fed hvidløg
2 dl rødvin
1 dl tomatpure
Ca. 0,5 l brun kalvefond
Jævning 
Krydderurter
Salt og peber

Sauce Mornay:
1 l mælk
75 g smør
75 g mel
3 - 4 dl lys fond
Parmesan efter smag
Salt og peber

8-10 lasagneplader
Revet mozzarella eller cheddar

Start med at lave din sauce Mornay, den skal nemlig simre længe, hvis den skal være rigtig god. Smelt smørret i en gryde, og bag det op med melet. Pisk fonden i, og sørg for at få rørt jævningen helt ud, så der ikke kommer klumper i saucen. Tilsæt mælk, indtil saucen har en passende konsistens. Riv parmesanen, og lad den smelte i saucen. Lad saucen simre, mens du laver din bolognese. Bliver den for tyk, tilsætter du lidt mere mælk. Smag til med salt og peber.


Begynd at ordne gøntsager til bolognesen. De skal skæres ud i fin brunioise (tern på 2x2 mm) Svits grøntsagerne i olien, tilsæt kødet og lad det brune. Tilsæt hvidløg, tomatpuré og rødvin, og lad det koge et par minutter, så rødvinen reduceres til ca. det halve. Tilsæt kalvefond og jævn kødsaucen. Til sidst smages til med salt, peber og friske krydderurter.

Smør et ildfast fad, og læg et tyndt lag bolognese i bunden. Læg et lag af lasagneplader og et tyndt lag Mornay. Fortsæt med skiftende lag, indtil du har opbrugt Mornay og bolognese.

Drys lasagnen med revet ost, og bag den i ovnen ved 180C varmluft i ca. 35 min.


Jeg kan godt lide at få noget friskt og knasende til min lasagne, da det ellers bliver en meget tung og blød ret. Idag valgte jeg at lave råmarinerede strimler af gulerod og hvidkål.
2 kommentarer:

  1. Det ser bare lækkert ud!

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak for din kommentar. Jeg synes også selv den er lækker - Noget helt andet end en pulver lasagne!

      Slet