11. november 2012

Mmmm Aïoli!

Aïoli er en æg/olie emulsion på lige fod med mayonnaise. Der er dog den forskel, at aïolien er krydret med hvidløg, og i nogen tilfælde purløg eller andre urter. Det smager helt fantastisk, hvis man, i stedet for ketchup eller remoulade, bruger aïoli til sine fritter. Den kan også bruges som smørelse i en burger eller sandwich.

Det hører til sjældenhederne, at jeg møder folk, som laver deres egen mayonnaise. Med mindre de er fagfolk. Folk tror det er frygtelig besværligt at lave. I virkeligheden skal man bare være god til at piske, og til at hælde laaaangsomt. Principperne i mayonnaise og aïoli er fuldstændigt de samme, så når du har lavet denne aïoli, kan du også lave en mayonnaise.


En time før du går igang med aïolien, finder du alle ingredienser, og stiller dem på køkkenbordet. Det hele skal have nogenlunde samme temperatur, ellers risikerer du at det skiller. Du skal bruge følgende:

Aïoli
2 pasteuriserede æggeblommer (læs efter på pakken, hvor meget der er i et bæger!)
1/2 - 1 tsk dijonsennep
Evt. 1 tsk hvidvinseddike 
1/2 tsk salt
3 fed hvidløg, eller 1 kinesisk hvidløg
2 1/2 dl rapsolie  

Æggeblommerne røres seje med salt, dijonsennep, knust hvidløg og evt. hvidvinseddike. Hvidvinseddiken kan udelades, da der er lidt syre i sennep. Vil du gerne have mere syre i, så giv den lidt eddike.

Så skal du igang med piskearbejdet! Der skal piskes hele tiden, mens olien hældes forsigtigt i. I starten er det dråber du tilsætter, og olien skal hele tiden piskes væk. Efterhånden som du får emulgeret mere og mere olie, kan du begynde at hælde i en meget fin stråle. Du skal hele tiden sørge for at der ikke ligger en masse olie, som ikke er pisket ind i massen, for så vil det skille. Det tager ca. 10 min. inden aïolien er færdig. Smag til med sennep, salt, eddike eller krydderurter. Lad det trække i køleskabet indtil servering.Det kan holde sig 5-6 dage i køleren, men vær forsigtig, hvis du bruger krydderurter. Sådan nogen kan indeholde jordbakterier, som kan give grimme forgiftninger ved forkert håndtering.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar