14. november 2012

Tærte med spinat og gedeost

Mange danskere har svært ved at forestille sig et aftensmåltid uden kød. Faktisk opnåede Danmark, i 2009, status som verdens mest kødspisende nation. Men der er god grund til at indføre en ugentlig kødfri dag. Eller i det mindste en kødfri dag engang imellem.

Produktionen af kød belaster miljøet enormt meget. Næsten 15% af den samlede CO2 udledning stammer fra kødproduktion. Det skyldes bl.a. at dyrene prutter og bøvser, men også at der f.eks. skal 7,5 kg vegetabilsk protein gennem en gris, for at den danner 1 kg kød. Det udleder CO2 at producere planter, og mængden af planter, der skal til for at fede et dyr op, er enorm. Alene den mængde korn, der hvert år fortæres af det amerikanske kvæg, er nok til at brødføde verdens 850 millioner sultende mennesker.

Vegetarisk mad behøver absolut ikke være kedelig. Man kan lave masser af lækker mad uden at bruge kød, det er bare et spørgsmål om at finde den rigtige sammensætning. For at vi finder et måltid rigtig velsmagende, skal det have den rette balance mellem de 5 grundsmage, surt, sødt, salt, bittert og umami. Umami-smagen kommer fra glutamat, som findes i protein. Dermed giver det sig selv, at et måltid indeholdende kød har en god umami-smag. Men det findes altså også andre steder, som tomater, svampe, soja, tang, og en lang række mælkeprodukter.

Her er mit bud på en lækker kødløs ret:

Tærte med spinat og gedeost:

Tærtedej
125 g smør
175 g hvedemel
1 æg
3 spsk koldt vand

Fyld
1 gederulle - Fromage de chevre
250 g frisk spinat
5 æg
3 spsk creme fraiche
1/2 dl mælk
Salt og peber

Smuldr smørret ned i melet, og saml dejen med vand og det sammenpiskede æg. Der skal ikke arbejdes for meget med det. Læg dejen på køl en times tid.

Det er vigtigt at vaske spinat helt rent for jord. Det gøres nemmest, ved at lægge det ned i en rengjort køkkenvask fyldt med vand. Rør lidt rundt og tag spinaten op. Du vil nu kunne se at der ligger jord på bunden af vasken. Luk vandet ud, og gentag, hvis spinaten stadig er beskidt.

Det er ikke nødvendigt at fjerne alle stilkene på spinaten, kun hvis de er virkelig grove. Den rengjorte spinat skal blancheres. Det gør du ved at bringe en gryde vand i kog, og putte spinaten i ganske kort. Det er få sekunder vi taler om. Herefter fiskes spinaten op med en hulske, og puttes over i en skål med koldt vand, for at stoppe tilberedningen.


Rul tærtedejen tyndt ud, og læg den i en smurt tærteform. Prik bunden med en gaffel, og forbag den 15 min ved 200C


Tag spinaten op i hånden, og knug så meget vand som muligt ud af den. Fordel den i tærtebunden. Skær gedeosten ud i skiver, og fordel dem ovenpå spinaten. Pisk æg, mælk og creme fraiche sammen, og hæld det over tærtefyldet. Drys med salt og peber. Bag tærten ved 200C i ca. 30 min.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar