13. november 2012

Hjemmelavet medisterpølse

At spise medister kan være noget af en blandet fornøjelse. Jeg kan egentlig godt forstå, at nogen mennesker ikke kan lide det, hvis de aldrig har fået andet end supermarkedsmedister. Det er godt nok flere år siden, at jeg sidst har spist sådan noget, men jeg husker tydeligt fornemmelsen af en ubestemmelig substans i munden. Jeg studerede sådan en gaspakket pølse, en dag hvor jeg var ude at handle. Den indeholdt kun 60% kød. Er jeg den eneste der synes, at det er lidt klamt? Jeg er godt klar over, at man ikke kan lave en pølse af 100% kød, men med et kødindhold helt nede på 60%, kan jeg godt forstå at konsistensen er lidt ubestemmelig. Den er simpelthen fyldt op med mel, stabilisatorer og andre sager, som ikke hører hjemme i en pølse. Så køb din medister hos slagteren, eller lav den selv.

Jeg kan kun anbefale, selv at lave medister. Det er ikke så svært, og man kan jo lave en stor portion, dele det op i passende pakker, og putte det i fryseren.

Inden du går igang, skal du lige være opmærksom på, at du skal bruge en kødhakkemaskine med tilhørende pølsehorn, eller en pølsestopper, men det er vist de færreste der har sådan en hjemme i privaten.

Her er, hvad jeg synes er en god opskrift:

Medister:

2 kg hakket svinekød med ca. 15% fedt - Bruger du mager fars, kan pølsen blive tør.
3 store løg
Ca. 6 dl kraftig kalvefond
Ca. 2 spsk salt
Peber
3 meter svinetarm - Kan købes hos slagteren

Begynd med at røre farsen. Riv eller blend løgene, og put det i en skål med kødet. Tilsæt krydderier, og lidt mælk eller fond, og begynd at røre det grundigt sammen. Sørg for at tilsætte en lille smule væske ad gangen, så farsen ikke bliver for tynd. Konsistensen skal være en lille smule tyndere end frikadellefars, men ikke flydende. Når du tror at farsen er færdig, smager du den til. Jeg kan ikke spise råt hakkekød, så jeg koger en lille kødbolle af farsen, som jeg smager på, inden jeg begynder at lave pølsen.

Tarmen ligger i salt, når man køber den. Put klumpen af tarm ned i en skål med lunken vand. Find enden, og luk den op, så der kan løbe vand ind. Du skal have lavet en lille lomme med vand, som du kan føre hele vejen igennem ved at løfte op, fra den ende hvor du har lukket vandet ind. Så skal den trækkes på pølsehornet. Sørg for ikke at trække de sidste 5 cm op på hornet, ellers smutter farsen ud. Put din fars i kødhakkeren - Kniven skal være pillet ud, for farsen er jo hakket. Hold lidt på tarmen med den ene hånd, så det hele ikke ryger med på én gang. Brug den anden hånd til at tage imod pølsen. Sørg for at den ikke bliver stoppet for hårdt, for så vil medisteren revne under tilberedning.


Når pølsen er stoppet, kan du tage fat om passende stykker, og sno tarmen, så enderne bliver lukket lidt til. Derefter kan du skære pølsen over i snoningerne, og pakke det til fryseren.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar