10. november 2012

Tortillas med krydret kylling


Hver eneste dansker smider i gennemsnit 63 kg mad i skraldespanden hvert år. Det er simpelthen for meget! Ikke nok med at det kræver energi og udleder CO2 at avle, fremstille og transportere fødevarer, det udleder også en del CO2, når det bliver hentet af skraldebilen og kørt til forbrænding.

Der er mange årsager til madspild, og generelt tror jeg, at folk ikke tænker ret meget over, hvad det egentlig er de gør. Hvem har ikke ladet sig friste af supermarkedernes mængderabatter? På trods af at vi egentlig godt ved, at vi ikke kan nå at spise det hele. Men tænk lige lidt over, hvad der egentlig er sparet. Hvis du skal give 2,50 kr. for en banan, og du skal bruge 5, så skal du af med 12,50 kr. Når du så kan få 10 bananer for 20 kr. skal du godt nok kun give 2 kr. pr. stk., men du smider 7,50 kr. i skraldespanden, når de sidste 5 bananer ryger den vej. Desuden har du spildt 5 bananer. Af den grund har jeg et lidt ambivalent forhold til Bilka. Jeg kan godt lide deres meget brede og dybe udvalg, men jeg kan simpelthen ikke forstå, hvorfor man skal købe 10 bakker af 500 gram Stryhn's, for at få dem billigt. Man skal godt nok have mange børn, for at kunne nå at spise 5 kg leverpostej, før det bliver for gammelt. Af samme grund handler jeg, stort set, alle mine dagligvarer i Rema1000. De har for flere år siden afskaffet alle mængderabatter. Desuden kan du købe en del af deres grøntsager til en kilopris. Så er der jo ingen grund til at tage det største hvidkålshoved, når man egentlig kun har brug for det lille. Rema1000 er også gode til at sætte prisen ned, på de varer som er meget tæt på sidste salgs dato.

Sidste salgsdato betyder ikke at varen er for gammel! Selvfølgelig er det ikke alle varer der kan holde sig, jeg kunne f.eks ikke finde på at købe gamle mælke- eller pålægsprodukter. Til gengæld generer det mig ikke at købe en liter mælk, der udløber i morgen, hvis jeg ved at jeg får brugt hele mælken idag. Rent faktisk er der nogle få produkter, som bliver bedre med alderen. Jeg køber gerne et stykke ost, selv om det er sidste salgsdato. Osten har ligget og modnet i pakken, og har dermed fået en stærkere smag. Det kan jeg godt lide. En anden ting der har godt af at ligge er vakuumpakket oksekød. Oksekød skal modnes, for at nedbryde bindevæv, og det gør det faktisk i pakken. Hvis jeg køber vakuumpakket oksekød, får det altid lov at ligge på køl indtil sidste salgsdato, hvorefter det bliver spist eller ryger i fryseren.

Jeg hører ofte folk sige, at de ikke gider spise rester. Men hvorfor dog?! Jeg synes det er dejligt, når vi har rester i køleren, som blot skal varmes op. Hvis jeg ved at vi ikke får spist resterne, pakker jeg det i portioner, som jeg putter i fryseren, til de dage hvor en af os er alene hjemme. Det er da nemt at tage en bøtte op med kød og sovs, som der bare lige skal laves lidt kartofler eller lignende til. Man kan jo også lave nye retter af sine rester. Når vi får en kamsteg, sørger jeg altid for, at der bliver kogt rigeligt kartofler, så vi kan få biksemad den efterfølgende dag.

Når vi får stegt kylling, er der altid kød til overs. Det plukker jeg af benene og stiller på køl. En sandwich med kyllingekød, salat og tomat er god til i madpakken. Det kan også bruges som fyld i en tærte, eller en suppe. En af min mands favoritter er når jeg krydrer kødet, og fylder det i tortillas sammen med guacamole. Det er SUPER nemt! Det får i så opskriften på her:

Krydret kyllingekød:
Ca. 300 g. kyllingekød i trevler
1 lille løg i tern
1 fint hakket rød chili
1 lille dåse majs
Evt. 1/2 peberfrugt i tern
1 tsk røget paprika
Salt og peber
Lidt fedtstof til stegning

Guacamole:
1 moden avocado
1 lille løg
2 fed hvidløg
1 rød chili
Saften af 1/2 lime
2 spsk creme fraiche
Salt og peber

Fedtstoffet varmes op i en pande. Løget sauteres kort, og paprika drysses over. Tilsæt kyllingekød, chili, majs og peberfrugt og rør det godt rundt. Det skal bare lige varmes godt igennem, så er det færdigt. Smag til med salt og peber.
Alle ingredienser til guacamolen puttes i en skål og pureres med stavblenderen. Der er forskel på, hvor chunky folk vil have den, jeg kan godt lide at den er relativt glat. Smag til med salt, peber og evt. lidt mere lime.
Læg en stribe guacamole i en lun tortilla pandekage, anret det krydrede kylling ovenpå sammen med fintsnittet salat, og rul den sammen. Så bliver det bare ikke meget nemmere - Velbekomme.Ingen kommentarer:

Send en kommentar