7. november 2012

Hvidvinsdampede blåmuslinger


Jeg har aldrig været en stor fan af muslinger. Jeg har smagt dem enkelte gange, i forbindelse med at jeg har tilbragt mine somre på den jyske vestkyst. Jeg tænkte dengang, at hvis jeg fik dem fra et røgeri, så var de nok som de skulle være. Jeg har derfor altid troet, at en tilberedt musling skal have en konsistens, der mest af alt minder om et stykke viskelæder, for sådan er de, når man får dem på røgerierne! I går måtte jeg så erfare, at jeg har taget grueligt fejl, når jeg har omtalt muslinger som "uspiselige elastikknolde" Min skepsis var stor, da min lærer, på Hotel & Restaurantskolen, stak en skål med friskdampede muslinger hen til mig og sagde "Smag dem!" Men jeg har et åbent sind, og mine smagsløg er ikke sarte, så jeg spiste selvfølgelig en. Mmmm muslinger dampet i hvidvin med masser af aromatiske urter, er jo en spise for guder! Derfor vil jeg også dele opskriften her.

Muslinger består jo af en hel del skal, så du kan sagtens beregne 500 gram muslinger pr mand. Dertil skal du have nogen aromatiske urter, og her kommer det sig ikke så nøje med mængden, du skal bare have nok til at give noget smag. Til 2 prs. ville jeg bruge 2 gulerødder, 1 løg, 1/2 porre og ca. 100 g knoldselleri eller et par gode stængler af en bladselleri. Urterne renses og skæres ud i brunoise. Brunoise er helt små tern på 2x2 mm (Ja, der står mm!) Det er ikke så slemt som det lyder, du skal bare have en god skarp kniv. Så starter du med at skære ud i tynde strimler, som herefter skæres ud i tern. Du kan se her hvordan de skal se ud:
Det der tager længst tid ved denne ret, er helt klart at ordne urterne, så begynd med det. Herefter skal du have klargjort dine muslinger. De skal skylles og evt have en tur med en stiv børste. Det er super vigtigt, at man kun tilbereder de muslinger der er friske og levende! Hvis muslingen er død, kan den have dannet toksiner, og man kan blive RIGTIG syg af at spise den! Derfor tager du nu de muslinger som står lidt åbne, og banker dem mod køkkenvasken eller vandhanen. Det skulle gerne irritere dem nok til at de lukker sammen. Ikke sådan at det bare siger haps!! De lukker sig stille og roligt. Når dine muslinger er klar, finder du en gryde, hvori du smelter ca. 2 spsk smør (ikke Kærgården, men rigtig smør) Når smørret er bruset af, tilsætter du dine urter, som skal sauteres ganske kort. Det vil sige at de skal steges ganske kort, men IKKE brunes. Når urterne er klar putter du muslingerne ned oveni, og tilsætter 2 dl hvidvin. Læg et låg på gryden, og lad det hele dampe et par minutter. Ryst gryden let, og kig til muslingerne. De er klar, når skallerne er helt åbne. Skulle der ske at være en musling som ikke har åbnet sig, så må du IKKE spise den! Det er højst sandsynligt fordi muslingen har været død, før du puttede den i gryden.

Hæld hele baduljen over i et par dybe tallerkener, og server dem straks med et godt stykke brød, som du kan dyppe i væden. Resten af flasken med hvidvin kan selvfølgelig drikkes til - Velbekomme


2 kommentarer:

 1. Statskontrollerede økologiske blåmuslinger er sagen.
  Modsat de blå MSC-muslinger høstes de ikke med destruktive og bundødelæggende fiskeredskaber.
  Vælg derfor linemuslinger næste gang du køber blåmuslinger fra f.eks. http://www.villerslev-skaldyr.dk/
  mvh Allan fra http://www.muslingeskrab.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Allan.
   Jeg er så priviligeret, at jeg bor ved vandet, hvor jeg selv kan plukke mine muslinger. Men skal der købes muslinger, går jeg efter linemuslinger. Ud over at fangstmetoderne, til de skrabte muslinger, ødelægger bunden, så er muslingerne jo også fulde af sand.

   Slet