Nu er tiden kommet, hvor jeg er gået igang med at bage julekager. Jeg er ikke typen der bager 10 forskellige slags, men jeg har nogle få favoritter, som jeg bager hvert år. En af dem er pebernødder. Jeg får nogen gange at vide, at mine pebernødder ikke er rigtige pebernødder, fordi de ikke er runde som en nød, og fordi der ikke er peber i. Det er noget pjat ! Selvfølgelig er det pebernødder, når jeg siger det. Ordet pebernød eller peberkage betyder faktisk slet ikke kage med peber i. Før i tiden brugte man betegnelsen at "pebre" synonymt med at "krydre"og navnet henviser derfor blot til en krydret småkage. Således er en brunkage også en af de gamle typer af peberkager.
Jeg har min opskrift fra min mor, som har fået den af min farmor. I vores familie er det sådan pebernødder skal smage og se ud. Jeg er lidt kræsen, når det kommer til kager. Jeg gider ikke spise kage, med mindre det smager virkelig godt. Derfor kan jeg rigtig godt lide mine pebernødder. De er dejligt krydrede, og så knaser de...meget! Jeg har da heller aldrig fået nogen klager over smagen, kun over at de er flade, og ikke indeholder peber. Men mine pebernødder behøver altså ikke have mindreværdskomplekser, for i min verden er de helt igennem fantastiske.
Pebernødder:
- 500 g hvedemel
- 200 g smør
- 375 g sukker
- 1/4 tsk stødt nellike
- 1/4 tsk stødt allehånde
- 1/4 tsk stødt ingefær
- 1 tsk stødt kanel
- 1/2 tsk hjortetaksalt
- 3 spsk mælk
- 1 æg
Alle ingredienser røres sammen på røremaskine, for at få det hele blandet jævnt sammen. Røremaskinen kan ikke få dejen til at hænge sammen, den laver bare en meget smuldret masse.
Derefter ruller jeg dejen ud i nogen lange pølser, som jeg skærer ud i stykker på ca. 1 cm.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar