23. december 2014

Jule-rødkålssalat

Julen er en tid, hvor mange danskere er ved at spise sig en pukkel til i fede og søde sager. Personligt synes jeg, at der godt kan mangle nogle grøntsager på de danske juleborde. Det er absolut ikke fordi jeg er helse-fanatiker, men min mave kan godt protestere lidt, hvis ikke jeg sørger for at få noget grønt og groft.

Har du nogensinde overvejet at erstatte de klassiske, syltede rødkål med en frisk rødkålssalat? Sådan en er super lækker, hvis bare rødkålen er helt fintsnittet - Jeg gider heller ikke at sidde og tygge i halve rødkålsblade. Den sprøde, bitre kål smager rigtig dejligt, når den får lidt syre og sødme fra appelsiner og dadler. Et ekstra crunch fra ristede mandler på toppen er bare prikken over I'et. Rødkål, appelsiner, dadler og mandler er da også nogle af de råvarer, der virkelig hører julen til.

Overvej om ikke du skal have lidt frisk rødkål på julebordet i år - Du kan stadig nå at købe et rødkålshoved. Hvis du ikke vil undvære den syltede rødkål, kan du jo sætte begge dele på bordet. Jeg er sikker på, at et lille friskt indslag vil blive modtaget godt. Selv har jeg tænkt mig, at lave en stor portion rødkålssalat, som skal medbringes til julefrokost anden juledag. Så kan jeg med god samvittighed spise et stykke af den kiksekage jeg har lovet at lave til kaffen.




Rødkålssalat - 3-4 prs:



  • 500 g rødkål
  • Fileter af 2 appelsiner
  • 10 tørrede dadler
  • 1/2 dl appelsinsaft
  • Evt. 1 spsk citronsaft
  • 2 spsk koldpresset rapsolie
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk honning
  • Friskkværet peber
  • 50 g ristede mandler


Rør appelsinsaft, olie, honning, rapsolie, salt, peber og evt citronsaft sammen til en marinade.


Snit rødkålen i helt fine strimler - Brug evt. et mandolinjern, hvis du har sådan et. Fjern stenene fra dadlerne, og skær dem ud i mindre stykker. Bland rødkålen med dadler, appelsinfileter og marinade. Dæk skålen til og stil den på køl i mindst en halv times tid. 


Når salaten har trukket, vil den falde en smule sammen. Anret salaten på et fad eller i en anden skål - Alternativt kan du hælde væsken fra, som har samlet sig i bunden. Drys med groft hakkede mandler og evt. lidt friskhakket persille, hvis du alligevel har det ved hånden.


Denne salat blev serveret til en appelsin/ingefærmarineret svinemørbrad

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar