26. september 2021

Squashkage med chokolade og nødder

 Squashplanten står stadig rank og mægtig i køkkenhaven, selv om sommeren for længst er ovre. Den bliver ved med at give lidt endnu, selv om farten er taget noget af den. Jeg er enormt glad for squash, fordi det er en utroligt alsidig grøntsag. Den kan anvendes i som hovedrollen i et måltid, hvis man laver fyldte squash eller squashfrikadeller, eller den kan indtage birollen, som fugtgiver i lækre squashbrud eller en svampet squashkage. Uanset hvordan du anvender squashen, så er den en sund tilføjelse til et måltid, med dens høje indhold af vitaminer - Og så smager den jo bare friskt og dejlig.



Squashkage 8-10 prs:

  • 2 æg
  • 175 g brun farin
  • 250 g hvedemel
  • 1 tsk natron
  • 1 tsk bagepulver
  • 3 tsk kanel
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 tsk ingefær
  • 1/2 tsk nellike
  • 1 dl rapsolie
  • 250 g reven squash
  • 75 g mørk chokolade
  • 75 g nødder
Glasur:
  • 35 g smør
  • 125 g flormelis
  • 2 tsk kakao
  • 2 spsk vand

Æg og brun farin piskes luftigt med håndmikser. Hvedemel blandes med krydderier, bagepulver og natron, og tilsættes sammen med olien. Pisk til det er klumpfrit.


Riv squash på et groft rivejern, og hak chokolade og nødder. Vend det hele i dejen. Dejen fordeles i en godt smurt form - Jeg bruger en randform på 25 cm. Bag kagen i ca. 40 min ved 170C varmluft.


Efter bagning vendes kagen ud af formen og køler af. Alle ingredienser til glasuren puttes i en kasserolle og røres sammen over jævn varme. Glasuren skal være glat og klumpfri. Fordel den på den afkølede kage.


Kagen kan holde sig adskillige dage. Den bliver ikke tør, men nærmest bare bedre med tiden.








19. september 2021

Squashboller/ Squashbrud

 Sæsonen for squash er på sit højeste, og hvis du har sådan en plante i haven, så ved du hvor svært det kan være at følge med til at få brugt alle de squash sådan en plante kan producere. Men jeg gør en indsats! Jeg bruger bl.a. squash i wokmad og salater, laver lækre vegetariske squashfrikadeller, farserede squash, squashkage - Jeg har endda stillet en kurv udenfor vores indkørsel, hvor forbipasserende kan tage sig en gratis squash. Og så bager jeg squashboller. Lækre svampede squashboller med solsikkekerner, efter samme princip som gulerodsbrud. De er altid et hit, og ikke super komplicerede at lave. Brug dem til morgenmaden, eftermiddagskaffen eller en lækker madpakke-sandwich.



Squashbrud - 16 stk:

  • 5 dl vand
  • 100 g smeltet smør
  • 50 g gær
  • 1 dl græsk yoghurt
  • 2 tsk salt
  • 1 spsk sukker
  • 900 g hvedemel
  • Evt. 18 g bageenzym
  • 250 g reven squash
  • 150 g solsikkekerner
  • 2 æg
  • Evt. 50 g hvedemel



Hæld vandet og det varme smør i en skål, og sørg for at det er fingerlunt, inden du opløser gæren heri. Tilsæt salt, sukker og græsk yoghurt, og rør det hele godt sammen. Brug evt. et piskeris, hvis ikke du kan få det rørt ordentligt ud. Tilsæt mel og evt. bgeenzym, og rør sammen med en grydeske. Dejen skal være tyk, men stadig lidt klistret. Lad dejen hæve et lunt sted i 1 time.


Riv squashen på et groft rivejern, læg det på et viskestykke og vrid så meget væske som muligt derfra.


Lav en fordybning i den hævede dej, put squash, solsikkekerner og æg deri, og hak det hele grundigt sammen med en dejskærer. Når det hele er fordelt, kan du evt. tage en grydeske til hjælp, for at røre dejen sammen igen. Hvis dejen er meget våd, tilsættes evt. 50 g ekstra hvedemel.


Brug to fugtede spiseskeer til at sætte dejen på bageplader. Der skal blive 16 boller i alt. Lad dem efterhæve på pladen i 30 min, mens du opvarmer ovnen til 230 grader varmluft.


Bollerne bages 20-25 minutter, til de er gyldne og lyder hult, når du banker under bunden.


12. september 2021

Klassisk millionbøf

 Kender du det der med at man får helt vildt meget lyst, til noget man ikke har spist i flere år? Sådan fik jeg, for nyligt, det med en omgang millionbøf. Tankerne faldt på pasta til frokost, og pludselig slog tanken om millionbøf mig. Så jeg travede en tur i Brugsen, for at hente hakket oksekød.

Som regel laver jeg en langtidssimret bolognese, når jeg laver kødsovs. Sådan en der er fyldt med alverdens lækre sager, som har stået og bloppet på komfuret det meste af dagen. Men sådan en ultra hurtig millionbøf, med løg og brun sovs er altså slet ikke dårlig. Opskriften er super simpel, men den kommer alligevel her.



Millionbøf - 3-4 prs:

  • 2 løg
  • 1 spsk smør
  • 1 tsk paprika
  • 500 g hakket oksekød
  • 2 laurbærblade
  • 4 dl oksebouillon
  • Salt
  • Roux eller maizena til jævning

Hak løgene og steg dem i smørret, til de er klare. Drys paprika på, og svits det med et øjeblik, inden du tilsætter oksekødet, som brunes af. 

 

Hæld oksebouillon på og tilsæt laurbærblade. Lad retten simre i 10 minutter, og tag laurbærbladene fra igen. 


Jævn retten, kog den op og smag til med salt.


Server millionbøf med spaghetti eller kartoffelmos.



23. august 2021

Forårsruller med oksekød

 I min barndom var forårsruller noget der kom fra en rød plastikpose som der stod Daloon på. Jeg tror det var de eneste forårsruller der kunne købes i Danmark. Jeg husker ihvertfald ikke andre. Med tiden er der kommet masser af forskellige varianter, og at dømme efter udvalget, så er frost-forårsrullen stadig populær. Nu om dage laver jeg dem selv - Som regel i filodej, fordi det er dejligt nemt. Men der er bestemt også lækkert, når man går all in, køber forårsrulledej hos den asiatiske købmand, og laver dem på den traditionelle måde.



Forårsruller med oksekød - 15 stk:

  • 15 stk forårsrulledej
  • 1/2 spidskål
  • 3 store gulerødder
  • 3 stængler bladselleri
  • 2 løg
  • 500 g hakket oksekød
  • 3 fed hvidløg
  • 2 tsk karry
  • 2 spsk fiskesauce
  • 2 spsk soya
  • 1 ltr rapsolie 

Skær grøntsagerne ud i mundrette strimler. Varm et par spsk olie i en wok eller pande og steg løg og selleri indtil de er bløde. Brun oksekødet af sammen med løg og selleri. Tilsæt hvidløg og karry, og steg det med et øjeblik.


Vend gulerødder og kål i panden sammen med soya og fiskesauce. Lad det simre indtil grøntsagerne falder lidt sammen. Tag det af varmen.


Tag et stykke forårsrulledej, og læg det så et hjørne peger opad. Læg en stribe fyld lidt under midten af dejen. Fold det nederste hjørne op over fyldet, og derefter siderne ind over. rul en omgang, og stram dejen op omkring fyldet, inden det rulles op i resten af dejen. Fugt kanten med lidt vand på en finger, inden du lukker rullen.


Varm olien op i en gryde. Den er klar, når det bruser, hvis du stikker en tandstikker eller tændstik ned i olien. Kog forårsrullerne nogle stykker ad gangen. De er færdige, når de er gyldne og sprøde.




11. august 2021

Gulerodsbrud

 Gulerodsbrud er efterhånden blevet en klassiker, og med god grund. De er lette og luftige, en lille smule søde, og dejligt svampede. Og så er de super nemme at lave. Dejen skal ikke æltes, men blot røres sammen i en skål, hæve, og klattes over på en bageplade, inden bollerne kommer i ovnen. De gør sig godt til morgenmaden, brunchen, eftermiddagskaffen, madpakken, eller bare som en snack som man går og brækker lidt af. De her blev bagt til min svigerfars fødselsdagsgæster, og de var, som altid, et kæmpe hit.


Gulerodsbrud - ca. 10 stk:

  • 50 g smør
  • 5 dl sødmælk
  • 25 g gær
  • 2 tsk salt
  • 2 spsk sukker
  • Ca. 150 g groftreven gulerod
  • 75 g solsikkekerner
  • 650 g hvedemel


Smelt smørret i en kasserolle. Tag den af varmen og tilsæt mælken. Det skulle gerne give en fingerlun væske. Hæld det i en skål og opløs gæren heri sammen med sukker og salt. Tilsæt gulerod, solsikkekerner og hvedemel, og rør det hele godt sammen. Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca 30 min.



Dyp to spiseskeer i vand, og brug dem til at sætte klatter af dej på en bageplade beklædt med papir. Drys evt. med lidt ekstra solsikkekerner. 

Bag bollerne ved 200 grader varmluft i ca. 25 minutter.

18. juli 2021

Kyllingefrikadeller med hvidløg og basilikum

 Når jeg laver frikadeller er det oftest af kyllingekød. Vi spiser faktisk bare generelt meget kylling. Det smager dejligt, det er magert, og det er mere bæredygtigt end det røde kød fra firbenede dyr. Desuden er kyllingekødet meget alsidigt. Smagen kan stå for sig selv, men tager absolut ikke skade af at få et ordentligt gok på smagsknappen. Derfor bliver mine kyllingedeller ofte krydret med et eller andet spændende. Disse fik en omgang hvidløg og basilikum, men det kunne også have været alle mulige andre krydderurter.

Da jeg lavede dem her var jeg ikke helt fokuseret på min sædvanlige fremgangsmåde, når jeg skal lave indlæg til bloggen. Så jeg glemte simpelthen at få taget billeder af processen. Men mon ikke de fleste af jer har prøvet at røre en kyllingefars sammen før, og kan klare jer, uden billeder til at guide? 



Kyllingefrikadeller - ca. 10 stk:

  • 400 g hakket kylling 7-10%
  • 1 tsk salt
  • 1 spsk løgpulver
  • 1/2 tsk stødt peber
  • 2 fed hakket hvidløg
  • 1 spsk hakket basilikum
  • 1 æg
  • 3 spsk havregryn
  • 1 dl mælk
Start med at røre kødet sejt med salten. Herefter tilsættes krydderier og krydderurter og røres grundigt ud i farsen. Tilsæt æg og havregryn og til sidst mælk. Farsen skal gerne være lidt tynd. Den bliver tykkere, når den får lov at trække. Stil skålen i køleskabet i mindst 30 minutter.
Varm en pande med et godt lag rapsolie (Nej kødet suger det ikke) Form dellerne og brun dem af ved høj varme. Herefter skrues ned og dellerne steges færdigt ved lav temp. De skal have ca. 5 minutter på hver side.
Dem her blev spist med en lækker gulerodssalat - Det går nemlig super godt til frikadeller.







29. juni 2021

Pulled pork

 Jeg tror det var Brdr. Price, der for ca. 10 år siden startede den tsunami af pulled pork der væltede ind over landet. Det blev hurtigt så populært, at det ikke kun var gris der blev trukket i strimler. Alt fra kylling til okse, laks, ja selv juleanden blev trukket til ukendelighed og smidt i en burgerbolle. Og der er jo en grund til at det blev så populært - Møre kødstrimler badet i marinade er bare super lækkert. Så selv om der lige var en kort periode, hvor jeg tænkte, at hvis jeg skulle spise flere grise-trævler, så rykkede jeg ørerne af mig selv, så er lysten til pulled pork stille og roligt vendt tilbage, efterhånden som der er blevet længere og længere imellem at jeg får det serveret. Jeg har tidligere udgivet en opskrift, hvor grisen bliver tilberedt i marinaden. De senere år er jeg dog gået over til ar bruge en dry rub, hvor nakkefileten bliver gnedet med en tør krydderblanding, som den trækker med i et døgn, inden den ryger i ovnen eller grillen. Grisen bliver tilberedt på en bund af løg og peberfrugt, som giver en dejlig smag, når de møre grøntsager blandes med, når kødet trækkes fra hinanden.


Pulled Pork - 8-10 prs:

  • ca. 2,5 kg afpudset nakkefilet
  • 1,5 spsk groft salt
  • 3 spsk brun farin
  • 2 spsk røget paprika
  • 1/2 tsk cayennepeber
  • 1 tsk spidskommen
  • 2 tsk tørret koriander
  • 1 tsk sorte peberkorn
  • 1 tsk chiliflager
  • 4 fed hvidløg
  • 2 store peberfrugter
  • 2 store løg
  • Ca. 2 dl BBQ-sauce

Put salt, sukker, krydderier og hvidløg i en minihakker og blend det hele godt sammen. Det kan også stødes sammen i en morter. Dæk den afpudsede nakkefilet med krydderblandingen, dæk den med husholdningsfilm, og stil den på køl i mindst et døgn.

Skær peberfrugter og løg ud i strimler og læg dem under nakkefileten i et ovnfast fad. Sæt fadet i ovnen ved 110 grader, og lad kødet stege i ca. 10 timer.

Undervejs i stegningen tages lidt af stegeskyen og hældes over kødet. Dette gøres ca. hver time. 


Tag fadet ud af ovnen, og træk kødet fra hinanden med to gafler. Hæld BBQ-sauce over, og bland det hele godt sammen - Både kød, møre grøntsager, stegesky og BBQ. Server i en burgerbolle med coleslaw og syltede rødløg. 



Jeg laver gerne en stor portion, når jeg er igang. Det der ikke bliver spist, bliver det delt op i portioner og puttet i fryseren. Så er det nemt at tage en pose op til en burger, wraps eller en omgang nachos.





4. juni 2021

Flettet pestoflüte

 Jeg nærer en virkslig stor kærlighed til nybagt brød, og bager stort set alt vores brød selv. Derfor bager jeg også af og til madbrød, som vi spiser til vores aftensmad. I løbet af grillsæsonen bager jeg en eller anden form for madbrød mindst en gang i ugen. Det er rart at have lidt forskellige at vælge imellem, og de her flettede pestoflütes ligger højt på listen over favoritter. De er luftige og lette, men samtidig virkelig smagsfulde og fede pga. pestoen, som i dette tilfælde er en tangpesto fra Nordisk Tang - Man kan bruge lige den pesto man bedst kan lide.


Flettede pestoflütes - 2 stk:

  • 3 dl lunt vand
  • 15 g gær
  • 2 spsk rapsolie
  • 2 tsk salt
  • 1 spsk honning
  • 500 g hvedemel
  • Evt. 10 g bageenzym
  • 1 glas pesto
  • Parmesan ost

Rør gæren ud i vandet sammen med olie, salt og honning. Tilsæt hvedemel og evt. bageenzym og ælt dejen grundigt. Lad dejen hæve lunt og tildækket i min. 30 minutter.


Slå dejen ned og del den i to. Hvert stykke rulles ud til en aflang plade i ca. 3-4 mm tykkelse. Smør pesto ud på hele fladen.


Riv eller høvl parmesan ost ud over pestoen. Nu rulles pladen sammen på det lange led, ligesom hvis det var snegle du skulle lave.  Flæk rullen hele vejen ned igennem på langs, og sno de to halvdele omkring hinanden. 


Flyt forsigtigt brødene over på en bageplade, og lad dem hæve i min. 30 min. 
Bag dem i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft i ca. 30 min.






21. maj 2021

Nette-guf - Småkager med kakao og kokos

 De her småkager er nogen jeg lærte at kende, da jeg stod i kokkelære. Jeg stod i lære på en af de gode gammeldags kroer, hvor alting bliver lavet fra bunden, så selvfølgelig bagte vi også selv småkager. Jeg har senere fundet frem til, at opskriften stammer fra Amo - Sikkert fra bagsiden af en melpose. 

Kagerne er super nemme at lave, og så smager de super skønt. De er på en gang både fede og porøse, smager skønt af smør og kakao, og så giver kokosmelet dem en dejlig tekstur. Hvis du ikke allerede kender dem, så skynd dig at prøve dem - De er svært vanedannende! 



Nette-guf - ca. 40 stk:
  • 150 g blødt smør
  • 150 g hvedemel
  • 100 g sukker
  • 60 g kokosmel
  • 1 spsk vaniljesukker
  • 2 spsk kakaopulver
  • 1 æggeblomme

Alle ingredienserne til dejen røres sammen - det er nemmest at gøre på en røremaskine eller i en foodprocessor med ælteindsats.


Del dejen i to lige store stykker, og rul hver del til en pølse. Del hver af pølserne i 20 lige store stykker. 
Hvert stykke trilles til en kugle, som lægges på en bageplade. Kagerne flyder ikke ud, og de hæver ikke, så de kan godt stå lidt tæt.


Med en gaffel trykkes hver kugle flad, således at den får et fint rillet mønster på toppen. Bag småkagerne ved 200 grader varmluft i 9-10 minutter.


Kagerne skal køle af, inden de bliver sprøde, men de er også helt vildt lækre, mens de er lune og lidt chewy.


11. maj 2021

Fuglekvidder (slagterens skinkesalat)

 Det er altid rart at have nogle lækre opskrifter på restemad, til når man står med nogle gode rester på hånden, som man gerne vil lave en ny ret af. En rest hamburgerryg bruger jeg som regel til en lækker gratin, men hvis ikke der er nok til det, så må den ende sine dage som pålæg til frokostbordet eller madpakken - Det er absolut heller ikke helt dumt.

Fuglekvidder kender du garanteret fra slagteren, hvor man køber en lille bakke hakket hamburgerryg/skinke der er pyntet med mayonnaise og løg på toppen, og så betaler man en mindre formue for den. Men den smager jo godt, og er svær at stå for, så hvorfor ikke lave den selv? Den er virkelig nem at gå til, og det eneste den kræver er en foodprocessor eller en kødhakker.


Fuglekvidder:

300 g kogt skinke eller hamburgerryg
1 lille løg
3-4 spsk mayonnaise
Evt. Purløg til pynt


Skær hamburgerryg og løg ud i tern og put det i en foodprocessor. Hak det indtil det har den ønskede struktur. Hvor grov eller fin afgør du selv. 


Rør den hakkede masse op med mayonnaise, put det i en skål og pynt evt. med finthakket løg og purløg. 


Spis fuglekvidder på et stykke lækkert rugbrød eller brug det i en sandwich til madpakken.


7. maj 2021

Grillpakker med torsk, asparges og fennikel

 Vi prøver at spise fisk til aftensmad en gang om ugen, og flere gange om ugen til frokost, sådan som sundhedsstyrelsen anbefaler. Det kan godt være svært at blive ved med at finde på noget nyt. Især når man ikke er så meget for fisk med ben i. Det kniber lidt med at blive ved med at variere rødspættefilet, laksefilet og torskefilet - Men det lykkes.

De her pakker kan laves både på grill og i ovn. Fordelen ved sådan en pakke er at fisken bliver tilberedt meget skånsomt. Den bliver dampet i sin egen saft sammen med grøntsagerne, og hvis man ikke giver den alt for længe, er resultatet et super lækkert, mørt og saftigt stykke fisk. Hvem kan stå får det?


Grillpakker med torsk, asparges og fennikel - 2 prs:

2 stk torskeloins

1 stor fennikel

250 g grønne asparges

1 citron

20 g hvidløgssmør

Salt



Bræk bunden af aspargesene, skær fennikel ud i tynde skiver. Tag et stykke bagepapir eller slagterpapir og læg det ovenpå et stykke alu-folie. Fordel halvdelen af grøntsagerne på papiret og drys med lidt salt. Læg et stykke torskeloin ovenpå og giv også den lidt salt. Læg et par skiver citron og et stykke hvidløgssmør ovenpå fisken, og luk pakken sammen, så den er tæt. Lav to sådanne pakker.


Læg pakkerne på en opvarmet grill eller ovn. Giv dem ca. 30 min ved 180 grader. Hvis du ikke kan styre temperaturen i din grill, så start med at give dem 20 min, og luk så forsigtigt en pakke op, for at se om de er færdige.

De her pakker blev serveret sammen med couscous kogt i bouillon. Det var et super let og lækkert måltid, som helt sikkert egner sig til en sommeraften på terrassen.