2. februar 2021

Texas style brisket

 Næste weekend falder Superbowl Sunday. Hvis man går en lille smule op i amerikansk fodbold, skal sådan en begivenhed selvfølgelig fejres med amerikansk mad og drikke. Den mest populære amerikanske spise, må næsten være burgeren, og sådan en kan være super lækker. Men hvis du vil gøre det lidt mere specielt, synes jeg du skal prøve at kigge imod sydstaternes smokehouses. Det er efterhånden ved at være nogen år siden, at Brdr. Price startede en lavine af pulled pork, som væltede ind over landet. Den langtidstilberedte gris blev taget så godt imod, at vi snart lod alting langtidsstege, for at trække det i smadder, og fylde det i en burger. Sådan en omgang fris i trævler er også super lækker, men der er altså også kommet andre lækre sager ud fra de amerikanske smokehouses. En af herlighederne er brisket. Brisket er oksespidsbryst, som vi kender fra sprængt oksebryst med peberrodssauce. I stedet for at koge spidsbrystet, saltes og krydres det, hvorefter det grilles ved lav varme, i mange timer, så det bliver mørt som smør - dog uden at falde fra hinanden. Er man lidt magelig, og gerne vil lave mad inde i køkkenet, kan sådan en godt tilberedes i ovnen. Det bliver selvfølgelig ikke det samme som på grillen, men det kan bestemt godt gå an. Man skal bare sørge for at få tilført noget røgsmag, fra krydderierne og BBQ-saucen.

Texas style brisket - 4 prs:

  • 1,5 kg oksespidsbryst
  • 9,2 dl vand
  • 80 g salt (evt 40 g alm. og 40 g nitritsalt)
  • 1 tsk chiliflager
  • 2 tsk røget paprika
  • 1 tsk sennepskorn
  • 1 tsk peberkorn
  • 2 tsk løgpulver
  • 1 dl smoky BBQ-sauce

Kog vandet op, og rør saltet ud heri. Sæt vandet til afkøling. Det skal være kølet helt ned, inden du hælder det over kødet. Kødet skal være dækket af vandet. Dæk fadet med husholdningsfilm, og sæt det på køl i mindst et døgn.


Stød alle krydderierne sammen i en morter eller blend dem i en minihakker. Tag kødet op af saltlagen, og tør det grundigt af. Dæk kødet grundigt på alle sider med krydderiblandingen.


Læg to lag bagepapir ovenpå hinanden, og pak spidsbrystet ind. Bind pakken sammen med et stykke kødsnor. Læg pakken i et fad, og sæt det i ovnen ved 120 grader i 7 timer. Du kan selvfølgelig gøre tilsvarende på grillen.


Luk pakken op, og flyt brystet over i fadet, uden papir. Væsken fra pakken skal med. Hæld BBQ-saucen over kødet, og sæt det tilbage i ovnen ved 250 grader grillvarme. Giv kødet yderligere 20 minutter.


Lad kødet hvile i 15 minutter, inden du skærer det ud i tynde skiver. Vær sikker på at du skærer på tværs af kødfibrene. Server kødet i en burger, eller server det texas style med brød og syltede godter.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar