11. november 2012

Søndags-morgenboller

Jeg er ikke typen der kan ligge og sove hele dagen, bare fordi det er søndag. Kl 7.30 i morges slog jeg øjnene op til lyden af regn. Øv! Jeg gider ikke det der regnvejr! Men jeg kunne jo lige så godt stå op, og få gjort et eller andet. På en regnvåd søndag morgen, findes der ikke noget bedre end en nybagt bolle med smør og ost. Sådan har vi det ihvertfald her i huset.

Jeg bager, næsten hver uge, boller til vores madpakker. En hjemmebagt bolle ER altså bare bedre, end en bolle der er bagt af Schulstad. På den måde bestemmer jeg også selv hvad der er i mit brød. Jeg har videreudvilket nogle opskrifter, jeg har fundet rundt omkring. Så bliver mit brød, helt som jeg vil have det. Jeg elsker fuldkorn og kerner! Faktisk spiser jeg yderst sjældent hvidt brød, så selvfølgelig bager jeg ikke sådan noget. Liiiige med undtagelse af nogen fantastiske chokoladeboller, som jeg bager en sjælden gang imellem. I min verden tæller de dog ikke med som brød... En chokoladebolle er jo en slags kage. Dem kan i få opskriften på en anden dag.Fuldkornsboller med gulerod og solsikkekerner
50 g smør
4 dl mælk
1 dl ymer
50 g gær
2 tsk groft salt
2 tsk sukker
200 g groftrevet gulerod
1 dl solsikkekerner
300 g grahamsmel
Ca. 500 g hvedemel
1 æg til pensling

Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken. Hæld blandingen over i en skål, og tilsæt ymer. Rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser (put hvedemelet i lidt af gangen) Ælt dejen godt sammen og form det til en kugle, som du putter op i skålen, og dækker med et rent viskestykke. Lad dejen hæve i en times tid.
Vend dejen ud på et meldrysset bord, og ælt den godt igennem, for at fjerne de gasser der er dannet i dejen. Skær dejen ud i mindre stykker. Jeg vejer 100 gram dej af i hver klump, så alle bollerne bliver lige store. På den måde er de alle færdigbagt samtidig. Tril boller, og sæt dem på bageplader. Dæk med et viskestykke, og lad dem efterhæve i ca. 30 min.

Når bollerne er hævet, pensler jeg dem med sammenpisket æg og drysser solsikkekerner over. Man kan også pensle med vand eller mælk, men jeg synes de bliver flotte og gyldne, når man pensler med æg.

Bages ved 200C varmluft i ca. 20 min. - Velbekomme

1 kommentar: