26. november 2012

Krydrede oksekødsboller i tomatsovs

For et par år siden havde jeg fornøjelsen af at spise middag hos en flok beduiner i Saharas ørken. På trods af at de havde slået lejr midt i ørkenen, i Egypten, fik vi et fantastisk måltid. Kyllinger og kofta blev stegt over glødende bål, og til det fik vi en tomatsovs og kogte ris. Man kan måske sige, at det ikke var et specielt ekstraordinært måltid, men at sidde under stjernehimlen, på et tæppe og nyde sin aftensmad, var en helt speciel oplevelse. Det var ikke den eneste gang, på vores rejse, at vi fik serveret kofta. De serverede det faktisk alle de steder vi spiste. Jeg vil tro at det er egypternes frikadeller.

Da vi kom hjem, kunne jeg ikke glemme disse små krydrede lammekødsruller. De smager simpelthen godt ! Jeg gav mig derfor til at lede efter en opskrift, og fandt også frem til et par stykker. Så måtte jeg jo til at prøve mig frem. Jeg skiftede lammekødet ud med hakket oksekød, for det har jeg altid i fryseren. Man kan faktisk ikke smage den store forskel, for kofta er krydret efter alle kunstens regler. I begyndelsen stegte jeg små fine ruller på en pande, vendte og drejede dem, så de blev rigtig fine, og kogte en tomatsovs i en gryde. Med tiden blev jeg træt af at lave alle de små ruller, og gik over til at lave dem som frikadeller i stedet. En dag fik jeg ideen, at lave store kødboller, lægge dem i et ovnfast fad, hælde fløde/tomatsovs ved, og sætte det hele i ovnen. Så blev det pludselig rigtig nemt, og det gør absolut ikke noget, at sovsen får lidt smag fra kødet. Retten afviger selvfølgelig fra de traditionelle kofta, men det smager alligevel dejligt.


Kødboller:
500 gram mager hakket oksekød
1 løg
3 fed hvidløg
1 æg

2 spsk mælk
2 spsk rasp

1 finthakket rød chili
2 spsk fintrevet ingefær
½ tsk stødt spidskommen
½ tsk stødt korianderTomatsauce:
1 spsk olie
5 store modne tomater - alternativt kan man bruge tomater fra dåse
1 stort løg
2 rød chili
- kan op- og nedjusteres efter smag
4 fed hvidløg
2 peberfrugter
- kan udelades
Oregano
Salt og peber
2,5 dl fløde


 Snit et kryds i bunden af tomaterne, blancher dem i ca. 15 sekunder, og flå skindet af dem. Grøntsagerne til saucen renses og skæres i mindre stykker, sammen med tomaterne. Olien varmes i en gryde, og alle grøntsagerne hældes i. De skal ikke brunes, så olien skal ikke være brandvarm. Bruger du tomater fra dåse, skal de andre grøntsager have et par minutter først. Rør rundt, så det ikke brænder fast i gryden. Grøntsagerne vil ret hurtigt begynde at afgive væske, og så skal det stå og småkoge indtil det hele er mørt. Gryden tages af varmen, og grøntsagerne blendes godt igennem med en stavblender. Sæt gryden på varmen igen og tilsæt fløde, oregano, salt og peber. Lad det koge op et øjeblik.
Tomatsaucen hældes over i et ildfast fad.


Alle ingredienser røres sammen til en fars. Jeg putter ingefær, hvidløg og chili i min minihakker sammen med mælken, og blender det til en grød, så det bliver nemmere, at få det jævnt fordelt i farsen. Idag valgte jeg også at rive en stump pecorino, som jeg alligevel havde i køleren. Man kan også smuldre feta og putte i. Farsen formes til store kødboller, og lægges i fadet med saucen. Det stilles i ovnen ved 180 grader i ca. 30 min.
Serveres med kogte ris.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar