29. oktober 2013

Oksefond/ gammeldags oksekødssuppe

En god oksefond er guld værd. Den kan bruges bl.a. som base i supper og super lækre saucer. Skal det være helt enkelt, kan den blot tilsættes suppeurter samt kød- og melboller, og serveres som den klassiske klare suppe. Jeg koger gerne en ordentlig grydefuld, når jeg er igang, den kan nemlig gemmes i fryseren til senere brug. Vil du bruge den til suppe, skal den ikke koges så meget ind. Derimod kan du koge den virkelig langt ind, hælde den på isterningposer, og bruge den som bouillonterninger, når du laver saucer. På den måde slipper du for underlige tilsætningsstoffer fra de købte bouillonterninger, der hovedsageligt består af salt og smagsforstærkere. Og så smager det i øvrigt bare bedre, med en hjemmelavet bouillonterning der er fuld af naturlige smagsstoffer.


Oksefond:

2 kg oksekraftben
1 kg saltet spidsbryst
3 porrer
3 løg
5 gulerødder
1 lille knoldselleri - Har du selleri med top, så gem toppen og put den i sammen med urterne
1 stor håndfuld persille med stilke
1 stor håndfuld timian med stilke

Kraftben og groft delte grøntsager puttes i en bradepande og brunes i ovnen ved 200 grader i ca. 45 min. Dette gøres for at få en stegt smag fra benene og en let karamelliseret smag fra grøntsagerne.


Ben, grøntsager, spidsbryst og krydderurter puttes i en gryde, dækkes med vand og bringes i kog.


Skru ned for blusset, så vandet lige akkurat simrer. Lad det stå sådan i min. 6 timer. Herefter fiskes ben osv. op, og fonden hældes gennem en finmasket sigte over i en ren gryde. Den dag jeg koger fonden, spiser vi gerne spidsbrystet til aften - Det skæres ud i tynde skiver og serveres med hvide kartofler og peberrodssauce.


Fedtet skummes af - Brug det evt. til at lave en roux, eller smid det ud. Sådan en fond kan godt være lidt tynd, i starten, men så koges den blot ind, til den ønskede koncentration.


Gammeldags oksekødssuppe - 2 prs:

1 liter smagsfuld oksefond
3 gulerødder
1 porre
1 portion melboller
250 g kødboller
Evt tern af knoldselleri

Porre og gulerødder skæres ud i skiver, og koges et par minutter i suppen, så de er møre, men stadig har lidt bid.


Tilsæt kød- og melboller og lad dem blive varme i suppen. Server med et godt stykke brød.Ingen kommentarer:

Send en kommentar