9. oktober 2013

Fløderand

I morgen er det min fars fødselsdag. Jeg har desværre ikke tid til at fejre det med ham der, så det bliver idag i stedet. Jeg lovede, for noget tid siden, min far at jeg ville lave fløderand til ham en dag. Så i anledning af hans fødselsdag, har jeg bikset sådan en sammen. Jeg tror ikke at nogen af os har fået fløderand, siden min farmor levede - Det er alligevel efterhånden 16 år siden at hun gik bort, så det er da et stykke tid. Jeg husker det, som noget hun ofte lavede, som en gæste dessert. Hun serverede den med den mest fantastiske hjemmelavede karamelsauce. Det er egentlig mest karamelsaucen, som jeg af og til længes efter - Den var altså lækker! Fløderanden, i sig selv, er ikke verdens mest spændende dessert. I bund og grund er det jo blot en underpisket chantilly creme som er stivet af med husblas. Men når man serverer den med lækkert tilbehør, i form at coulis, kirsebærsauce, karamelsauce eller lignende, så er det pludselig en lækker sag. Man kan også tilsætte lidt smag til fløden. Jeg har med held lavet en version med lakridspulver. Den er rigtig lækker. Men idag blev det den helt plain vanille udgave - Sådan som min far helst vil have den.


Fløderand - ca. 6 prs:

7 1/2 dl piskefløde - Den må ikke være for kold. Tag den evt ud fra køl en time før du skal igang.
50 g flormelis
1 vanillestang
6 blade husblas


Husblassen lægges i blød i koldt vand.

Fløde, flormelis og vanillekorn piskes let stiv - Det skal ikke piskes mere end at piskerisene akkurat trækker spor i skummet. Hvis du pisker det mere end det, risikerer du at få en nærmest grynet fløderand.
Vandet knuges ud ag husblassen, og den smeltes over vandbad.
Under kraftig omrøring hældes den smeltede husblas i flødeblandingen - Lad være med at være forsigtig-Per og hælde i en tynd fin stråle. Bare hæld og rør! Hvis strålen bliver alt for fin, køles husblassen alt for meget på vej ned i fløden, og du risikerer at få trevler i den færdige rand.


Hæld blandingen over i en randform - eller portionsforme, og lad det stå på køl et par timer inden servering.


Når fløderanden skal vendes ud, kan det være en fordel at varme formen med lidt varmt vand, så randen slipper nemmere.

Her er et stykke serveret med en stærk blommesauce.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar