23. oktober 2013

Stenalderbrød a la Thomas Rode

Jeg er ikke tilhænger af dogmer, der fortæller mig hvad jeg må eller ikke må spise eller gøre. Derfor bliver jeg aldrig en del af den paleo/stenalder-bølge der i disse år ruller ind over landet. Hvis man kan leve efter forskrifterne, og i øvrigt har det bedst med det, skal man selvfølgelig have lov til at leve som en hulemand - Jeg kommer vist aldrig til det. Dermed ikke sagt, at der ikke er nogle gode tanker bag hele denne livsstil. Jeg er overbevist om at det med at skrue ned for forarbejdede fødevarer, fokusere på proteiner, og begrænse indtaget af kulhydrater, er vejen frem, hvis man gerne vil have det godt og i øvrigt smide et par kilo. Jeg prøver selv, så godt jeg kan, at spise ting der er gode for min krop, og er i øvrigt begyndt at købe en hel del flere økologiske varer. Men derfor skal der nu alligevel være plads til en burger eller en pose snolder ind imellem - Alt med måde.

Denne opskrift er stjålet fra  Thomas Rode. Ikke fordi det er en paleo opskrift, men fordi jeg synes brødet er lækkert. Jeg har tidligere smagt stenalderbrød, som jeg absolut ikke kunne lide. Det var bare en masse kerner, som nærmest smuldrede fra hinanden, når man tog en bid. Derfor var jeg også ret skeptisk, da min køkkenchef præsenterede mig for dette brød, men jeg blev glædeligt overrasket. Mængden af olie i brødet gør, at det faktisk har en behagelig tekstur, og selv om der virkelig er noget at gumle på føles det hverken tørt, hårdt eller som at få en mundfuld fuglefrø i munden.

Stenalderbrød:

100 g græskarkerner
100 g solsikkekerner
100 g mandler
100 g valnødder
100 g sesamfrø
100 g hørfrø
5 æg
1 dl olivenolie
2 tsk groft salt - Den oprindelige opskrift siger himalayasalt, som jeg tilfældigvis bruger, men alm. salt kan sagtens bruges.

Alle frø og kerner vejes af og blandes i en skål - De skal være hele. Ikke noget med at hakke dem, for så frigives alle de sarte fedtsyrer, og når de er bagt en time, er de ikke spor sunde mere.


Tilsæt olie, æg og salt, og rør det hele godt sammen.


Smør en rugbrødsform med olivenolie, og hæld "dejen" i den. Glat det ud med en ske, så det er jævnt fordelt.


Bages ved 160 grader i en time. Når brødet er bagt, tages det ud af formen og lægges til afkøling.


Vær lidt forsigtig, når du skærer i brødet. Hvis man er for voldsom, kan skiverne godt smuldre lidt. Spises som alm. rugbrød.


Her er brødet serveret med røget kloster, som er en af de lækre øko oste fra Thise mejeri.


2 kommentarer: