22. oktober 2013

Whiskysauce

Jeg har en fornemmelse af at færdige og halvfabrikata sauceprodukter er gået hen og blevet et stort hit. Ihvertfald kan jeg konstatere, at udvalget af pulver pakker og sauce brikker nærmest vokser fra dag til dag. Da jeg var barn, tror jeg kun at man kunne få bearnaise som pulver. Idag kan du nok få 15 forskellige "saucer" i knorr's pulverudgave - Ja man kan sågar købe bechamelpulver! Dovenskaben kender åbenbart ingen grænser. Så man vælger bare at lukke øjnene for alle de tilsætningsstoffer der er i sådan en papæske. Efter lidt søgen rundt på nettet, kan jeg konstatere at listen over ingredienser er ganske lang - Taget i betragtning af, at en bechamel ikke burde indeholde andet end smør, mel, mælk og salt (og evt lidt løg og nelliker, hvis den skal være helt klassisk) Maltodextrin, vegetabilsk fedt, skummetmælkspulver, modificeret majsstivelse, hvedemel, salt, modificeret kartoffelstivelse, kartoffelmel, laktose, mælkeprotein, sukker, løgpulver, gærekstrakt og smagsstoffer. Det er hvad man putter i munden, når man spiser den slags. Nåh men det skulle jo ikke handle om bechamel det her, men om whiskysauce. Jeg har flere gange hørt folk sige, at de køber færdig whiskysauce, fordi det er SÅ besværlig at lave det selv. Nej det er ej ! Whiskysauce er nok en af de nemmeste saucer overhovedet. Jeg tror ikke det tager ret meget længere end at lave noget af det der pulver helvede.

Whiskysauce - 3-4 prs:

100 g smør
70 g koncentreret tomatpuré - en lille dåse
2 spsk frisk rosmarin
1 tsk frisk timian
1/2 fed hvidløg
1 tsk salt
1/2 tsk røget paprika
1/2 dl whisky
1/4 l fløde
Evt. 1 tsk sukkerHak rosmarinen let - ellers er den ikke nem at "myrde" Pil bladene af timiankvistene. Put begge dele i en morter sammen med groft salt og hvidløg.


Stød det hele godt sammen til en fin urtesalt.


Smør og tomatpuré koges op i en gryde og piskes sammen. Det vil se rigtig ulækkert og skilt ud, men det skal nok samle sig til sidst.

Tilsæt paprika, urtesalt, og whisky. Kog op igen, og lad det simre i et par minutter, så alkoholen fordamper.Hæld fløde i, pisk grundigt og kog op. Smag saucen til med mere salt - hvis den mangler, og evt. sukker.Her er whiskysaucen serveret til pulled pork med coleslaw og kartoffelbåde.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar