4. juni 2013

Havreknas med honning og mandler

Kammerjunkere har aldrig været en af mine favoritter. Jeg synes de er noget af det kedeligste der findes. Derfor har jeg altid spist andre former for knas på min koldskål. Som barn blev det oftest til müesli eller cornflakes, men min absolutte favorit har altid været min farmors sukkerristede havregryn. Jeg har prøvet mange gange at genskabe farmors opskrift, men det er aldrig lykkes mig at få dem helt rigtige, så det er jeg gået væk fra igen. Til gengæld har jeg fundet ud af, at havregryn ristet i honning er super lækkert. Tilsætter man en smule mandler, bliver det ikke meget bedre. Spiser man koldskål til aftensmad, er det en fordel at bruge havreknas i stedet for kammerjunkere. For mens kammerjunkerne består af ca. 70% simple kulhydrater, der lynhurtigt omdannes til sukkerstoffer og suser ud i blodet, har havregryn og mandler et højt indhold af komplekse kulhydrater, kostfibre og protein, som er meget længere om at blive optaget i kroppen, og derfor mætter i længere tid.

Havreknas med honning og mandler:

100 g havregryn
30 g grofthakkede mandler
3 spsk honning


Put honningen i en pande, og tænd på fuldt blus. Når honningen bliver flydende som vand, tilsættes havregrynene, og der skrues ned på middel varme. Sørg for hele tiden at røre rundt, så det ikke brænder på.


Tilsæt de hakkede mandler, og rist det hele, under stadig omrøring, indtil havregrynene bliver gyldne. Det tager ca. 5 minutter.


Hæld blandingen over på en tallerken eller et stykke bagepapir, og lad det køle helt af. 


Når det er kølet helt af, vil det have sat sig sammen som en klump. Det brækkes nemt fra hinanden med fingrene. Herefter fyldes havreknasen i en lufttæt bøtte eller et sylteglas.


Drys havreknasen ovenpå koldskål, tykmælk, yoghurt eller lignende. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar