15. november 2013

Labskovs med jordskokker

I foråret var der en venlig sjæl som gav mig en pose med lidt jordskokker, der så småt var begyndt at spire. De fik en plads bagerst i køkkenhaven, da jeg havde læst mig til, at sådan nogen bliver ret høje. Det må man sige at de blev! Eller det vil sige de blev lange. En ordentlig gang blæsevejr fik dem til at lægge sig hen ad jorden, men havde de stået op, havde de været ca. 2 meter høje. Jordskokken er en meget taknemmelig knold. I starten lugede jeg omkring de små skud - Som hurtigt blev så store, at lugningen var unødvendig. Et par gange i løbet af sommeren, fik de lidt godter fra komposten, men ellers har de sådan set passet sig selv. I starten af efteråret begyndte de at få de fineste gule blomster, og da forsøgte jeg mig med at grave lidt, for at se, om der var ved at være store knolde. Desværre var det bare nogle lange, tynde pinde, der mest af alt lignede knoglede fingre - Så de fik lidt fred for en stund.


Idag var det så blevet tid til at gå på opdagelse i jordskokkerne igen, og jeg skal lige love for at der var bid! Jeg gravede en enkelt plante op, og fangsten var overvældende. En enkelt lille bitte knold var blevet forvandlet til ca. 2 kg store, flotte jordskokker. Så nu skal jeg have fundet på mad med jordskokker til de næste par dage. Jeg havde aldrig forestillet mig, at der ville være så meget under en enkelt top, og skulle egentlig bare bruge en smule til at give lidt ekstra smag til en labskovs.


Labskovs med jordskokker - 3 prs:

600 g oksekød i tern - Jeg skar fra et stykke klump

Ca. 5 dl vand
1 tsk salt
2 løg
4 laurbærblade
750 g melede kartofler i grove tern
300 g jordskokker i grove tern
Salt og friskkværnet peber
25 g smør
Put kødet i en gryde, hæld vand ved, så kødet akkurat er dækket, og bring det i kog. Der vil komme skum med urenheder op på overfladen af vandet. Dette skummes af. Tilsæt en tsk. salt, og der vil komme flere urenheder. Disse skummes ligeledes af. Tilsæt løg og laurbærblade, skru ned for varmen, læg låg på gryden og lad det simre en times tid.


Når kødet er mørt, fjernes laurbærbladene. Kartofler og jordskokker lægges ned ovenpå kødet. Læg låget på gryden igen, og lad retten simre videre i ca. 20 min.
Nu skulle kartofler og jordskokker gerne være så møre, at de kan røres sammen med kødet. Jeg kan godt lide at der stadig er lidt hele stykker, men hvis du gerne vil have dem kogt helt ud, skal det blot have lidt længere. Tilsæt smørret og rør det ud i retten. Smag til med salt og friskkværnet peber.


Server labskovsen med hakket persille, groft rugbrød, syltede rødbeder og stærk sennep.


2 kommentarer: