26. juli 2013

Gâteau Marcel

Jeg har inviteret en flok skønne mennesker på grillmad næste uge, og måtte derfor igang med lidt menuplanlægning. Valget af dessert var ikke svært, for jeg har en ven der hedder Marcel, og han er super lækker! Vi serverer kagen på kroen, hvor jeg arbejder, så jeg snuppede opskriften derfra. Det var dog en opskrift der rækker til en mellemstor provinsby, så jeg gav mig til at søge lidt på nettet. Endte med at kombinere kroens opskrift med en fra Hotel & Restaurantskolen.

Gateau Marcel er en klassiker inden for kageverdenen. Den er opfundet af den franske kok Michel Michaud, som har haft sit virke på steder som Falsled Kro, Kong Hans Kælder og idag Ruth's Hotel i Skagen. Han er ridder af Dannebrog, og i min verden, må det absolut være på grund af denne kage - Eller også er det noget med at han har løftet det gastronomiske niveau i Danmark. Jeg vælger første mulighed.

I virkeligheden er Gateau Marcel bare en bagt chokolademousse, med chokolademousse på toppen, men den er super lækker! Hvis man har bare en lille bitte hang til chokolade, vil man simpelthen elske den.

Gâteau Marcel - ca. 8 prs:

175 g mørk chokolade - gerne en med 70%kakao

175 g smør
175 g sukker
7 past. æggeblommer - 3 1/2 bæger
4 past. æggehvider - 3 bægre
Smør og sukker til formen
Kakao 

Smelt smør og chokolade over vandbad. Pisk æggeblommerne med 125 g af sukkeret, indtil sukkeret er helt opløst. Pisk æggehviderne luftige, tilsæt det resterende sukker og pisk til hviderne er helt stive. Vend smør/chokolade massen sammen med æggeblommerne - Lad være med at piske og røre alt for meget, det skal vendes sammen, og det kan godt tage lang tid.


Herefter vendes æggehviderne i. Her skal man være lidt forsigtig, så man ikke tæsker luften ud. Tag først ca. 1/3 af hviderne og vend i moussen, og herefter de sidste 2/3.

Smør en springform på ca. 23 cm med smør og fordel sukker ud i hele formen. Spænd evt. bagepapir ud over bunden, så det bliver fastspændt med ringen. Tag godt 1/3 af moussen og stil den til side. Den resterende mousse hældes i springformen.


Bages ca. 35 min ved 175 grader varmluft. Herefter køles kagen ned. Den vil falde lidt sammen, og det er meningen.


Når kagen er kølet helt af, toppes den med den lille portion mousse i et jævnt lag ud over hele kagen. Drys evt. et fint lag kakao ud over moussen. Herefter stilles kagen på frost. Den er nemlig aller bedst, hvis den serveres let frossen.


Når den skal spises, tages kagen direkte fre fryseren, og skæres straks ud. Det er nemmest at gøre, mens den er helt kold. Moussen skulle helst ikke være frossen, selv om den kommer direkte fra frys.


Gateau Marcel er en chokoladebombe uden lige, så den gør sig rigtig godt sammen med syrlig frugt, hindbærcoulis eller lignende. Den kan dog også sagtens spises som den er. Idag pyntede jeg den fint med kornblomster og mynteblade.Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar