8. december 2012

Is parfait med marcipan og hjemmelavet nougat

Næste weekend får jeg besøg af et par skøre tøser. I den anledning har jeg lovet, at jeg vil lave is til desserten, så det har jeg været igang med. Når man skal lave is, er det helt klart det nemmeste at lave en parfait - Den skal nemlig ikke omrøres mens den fryser, men blot passe sig selv i fryseren i 6-8 timer, alt efter hvilken beholder du fryser den i.

Jeg kan bedst lide is, hvor der er blandet en masse snask i. To af mine bedste venner hedder Ben & Jerry, men de er altså et ret dyrt bekendtskab - 55 kr for 500 ml. Når man selv laver sin is, kan man selv bestemme hvilket - og hvor meget snask der skal i. Jeg har med stor succes forsøgt mig med pistaciemarcipan og hvid chokolade, mørk chokolade og nødder, bailey's og knuste makroner, knuste chokoladeskildpadder osv. osv. Det er sådan set kun fantasien der sætter grænser. Denne gang har jeg tilsat revet, rå marcipan og hakket hjemmelavet nougat.

Nougat med mandler:

100 g flormelis
60 g mandler


Hak mandlerne fint. Hæld flormelis i en pande, og sæt den på en kogeplade for fuld blus. Når sukkeret begynder at smelte, skruer du ned for kogepladen. Når det er helt smeltet, tager du panden af blusset, og tilsætter de hakkede mandler.
Hæld massen ud på et stykke bagepapir, som er penslet med en lille smule smagsneutral olie - Læg evt. papiret på et skærebræt, for at skåne køkkenbordet. Glat nougaten lidt ud, men ikke noget med at stikke fingrene i det, for det er omkring 150 grader varmt ! Stil nougaten på køl, og lad det blive helt koldt.

Is Parfait med marcipan og hjemmelavet nougat:

5 pasteuriserede æggeblommer
60 g sukker
Korn af en vanillestang
5 dl piskefløde
1 portion hjemmelavet nougat
Ca. 100 g rå marcipan

Pisk æggeblommer, sukker og vanillekorn til en luftig æggesnaps. Sukkeret skal være helt opløst. Pisk fløden i en anden skål - Det skal være en lind flødeskum, som ikke er alt for stiv.

Riv marcipanen på et groft rivejern. Det kan være en fordel at putte marcipanen i fryseren først, så det ikke klistrer så meget. Hak nougaten så meget som du synes er passende for din is.

Vend nougat og marcipan i æggesnapsen. Sørg for at få det rørt godt ud, så det ikke ligger i klumper. Derefter vender du flødeskummen i. Her skal du til gengæld være lidt forsigtig, når det vendes sammen, så du ikke får tæsket al luften ud af fløden.
Hæld massen over i en passende beholder, som kan tåle at komme i fryseren. Nu laver jeg lige lidt reklame, for Tupperware's Jello Ring er helt genial ! Det er en randform, hvor den dims, der laver hullet i midten, kan tages ud. På den måde er det super nemt at få isen ud af formen igen - Man holder lige formen ind under den varme hane et par sekunder, vender den om på et fad, og trækker "midterhullet" ud, så smutter isranden helt af sig selv. Desuden kan hullet skiftes ud med et låg, så man kan også bruge den til islagkager.

En portion af denne størrelse passer lige præcis med en Jello Ring. Hæld isen i, sæt låget på, og stil den i fryseren i minimum 6 timer. Sørg for at den står lige, så du ikke får en skæv isrand.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar