6. december 2013

Birkesspecier med ingefær og appelsin

En specie er nok noget nær verdens nemmeste småkage. I bund og grund består dejen blot af smør, formelis og mel som æltes sammen med nogle smagsgivere. Specier hæver ikke, og de flyder ikke ud, så de bliver perfekt runde og fine, hvis man ruller og skærer dejen pænt. I min barndom har jeg altid fået specier med enten nødder eller chokolade - Det er vist de mest klassiske. Men hvorfor ikke lege lidt mere med smagen? Man kan jo putte i, hvad man lyster. Denne gang fik jeg lyst til at putte blå birkes i dejen. Birkes smager fantastisk, og giver kagerne et fint prikket look. Ud over birkes tilsatte jeg ingefær og appelsinskal, for at få småkager med en dejlig frisk smag og et lille strejf af bitterhed.

Birkesspecier med ingefær og appelsin - ca. 75 stk:

125 g flormelis
300 g hvedemel
225 g blødt smør
1 1/2 spsk blå birkes
1 tsk stødt ingefær
revet skal af en appelsin

Sigt mel og flormelis i en skål. Skær smørret ud i mindre stykker, og smuldr det i mel/flormelis blandingen. Jeg gør det med k-spaden på min røremaskine. Men det kan sagtens gøres i hånden.


Tilsæt birkes, ingefær og appelsinskal, fordel det ud i massen og saml dejen. Igen bruger jeg røremaskinen, men har du ikke sådan en, er det nemmeste at hælde det hele ud på bordet og arbejde med det der.


Del dejen i to, og rul hver del til en pølse med  en diameter på ca. 4 cm. Rul hver pølse ind i plastfilm og læg dem på køl eller frys i min. en time.


Når dejen er afkølet og fast, kan småkagerne skæres ud. Brug en skarp kniv, så de bliver pæne. Skær skiver på ca. 3 mm tykkelse.


Sæt kagerne på en bageplade - De kan godt stå lidt tæt, da de ikke flyder ud. Bages ca. 10 min ved 200 graders varmluft. Bagetiden kan variere, så hold øje med dem. De skal lige nøjagtig begynde at blive gyldne i kanten.


Lad specierne køle lidt af, inden du tager dem af pladen. De er ret bløde, når de lige kommer ud af oven. Lad dem køle helt af, inden de fyldes i en dåse. Men pas på, at nisserne ikke spiser dem.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar