28. oktober 2020

Jordskokkesuppe med bagt torsk og bacon/mandeldrys

 Efteråret har gjort sit indtog, og kulden, vinden og fugten giver mig allermest lyst til at hygge indendøre. Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at jeg er typen, der kan fornøje mig med at bruge en hel dag på at stå i køkkenet. De mørke måneder indbyder til slow-cooking, og noget af det der er allermest slow, er supper. Lækre supper, der har simret hele dagen på komfuret, og spredt en liflig duft i hele huset, er noget af det bedste. Og hvem synes ikke at det er fantastisk, at træde ind ad døren, på en kold dag, og blive mødt af duften af hjemmelavet mad? Der bliver mange liter af det gyldne guld, når man først gå igang, og dette kan med fordel puttes i fryseren, så det kan bruges som basis for nogle af de lækre grøntsagssupper. Er det en hønsekødssuppe du har kogt, er det også oplagt at lave høns i asparges til en omgang lækre tarteletter, som vi i øvrigt skal have her i weekenden - Jeg glæder mig allerede.

Jordskokkesuppe er en af mine klare favoritter. Den er tyk, cremet og har sådan en lidt sart, delikat smag. Derfor bliver den heller ikke for overdøvende, i forhold til fyldet, som f.eks. en tomatsuppe godt kan blive. For fyldet er lige så vigtigt som suppen. Det skal gerne være noget der skal tygges lidt på, så man får en bedre mæthedsfølelse. Det bliver også lidt mere spændende at spise, når der både er noget blødt og cremet, og noget sprødt og knasende.



Jordskokkesuppe med bacon/mandeldrys - 4 prs:

750 g jordskokker

500 g kartofler 

2 store løg

2 fed hvidløg

20 g smør

2 dl hvidvin

1 ltr hønsefond eller -bouillon

2 dl fløde eller madlavningsfløde

Salt


4 stk torskeloin

20 g smør

Salt

150 g bacontern - sprødstegte

50 g hakkede mandler

Hakket persille



Skræl grøntsagerne og skær dem ud i mindre stykker. Det behøver ikke være pænt eller ensartet, for suppen skal blendes.



Smelt smørret i en gryde, og steg løg og hvidløg ved middel varme, indtil de er klare og bløde. 

Tilsæt kartofler og jordskokker, og vend det hele rundt. Hæld hvidvin ved, skru op for varmen, og lad det koge ca. 5 minutter.


Tilsæt nu hønsefond eller -bouillon og bring gryden i kog. Skru ned for varmen, og lad suppen simre i ca. 30 min. Mærk efter om kartofler og jordskokker er møre. Blend suppen, så den er helt glat, og sæt den tilbage på komfuret. Tilsæt fløde og salt, og lad suppen simre ved laveste varme.


Læg et stykke smør på hver torskeloin, og drys med salt. Sæt torsken i en forvarmet ovn ved 180 grader varmluft. Den skal have ca. 15 min.


Den bagte torsk lægges i en dyb tallerken, og overhældes med den varme suppe. Drys med bacontern, hakkede mandler og persille. Server med lunt brød og et glas koldt hvidvin.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar