21. oktober 2021

Cremet blomkålssuppe

Efteråret har slået kløerne i lille Danmark, og det betyder, at det er blevet suppetid. Jeg har været igang med at lave en cremet blomkålssuppe. Det blev til en stor portion, så der er kommet en bøtte i fryseren til senere brug - Det er nemt at tage sådan en op, og blot tilsætte fyld.

Sådan en cremesuppe er en kraftig, og ofte ret fed sag, så den mætter godt. Jeg balancerer gerne fedmen en smule, ved at tilsætte lidt citronsaft. Man kan også tynde suppen, ved at putte ekstra hønsefond i, men så forsvinder noget af den cremede lækkerhed selvfølgelig. Jeg kan godt lide suppen som den er, men det er absolut ikke noget jeg kan spise i uanede mængder. 

Tilbehøret til suppen kan varieres i det uendelige - Vil man gerne holde det vegetarisk, er ristede mandler, simple croutoner, ristede blomkålsbuketter eller græskarkerner lækre. Hvis man gerne vil have noget protein, kan det anbefales med sprød bacon (eller serrano) et stykke bagt hvid fisk eller ganske enkelt kødboller. Slutter man lige af med et drys af noget grønt, så er der ikke et øje tørt - Hakket persille, estragon eller forårsløg er nogle af mine favoritter.



Blomkåls cremesuppe - 3-4 prs.

100 g smør
100 g hvedemel
1 l mælk
1/2 l hønsefond
350 g blomkålsbuketter
1 1/2 dl fløde
Salt og hvid peber
Saften af en citron

Smørret smeltes i en gryde, uden det tager farve. Melet piskes ud i det smeltede smør og afbages et øjeblik. Tilsæt mælken lidt ad gangen, og sørg for at få det pisket ordentligt sammen, så det ikke klumper. Du har nu en bechamel, og det er sådan man starter en cremesuppe. Spæd saucen op med hønsefonden.


Tilsæt blomkålsbuketterne, og lad dem koge møre. Skru ned for varmen, så suppen kun lige simrer. Ellers risikerer du at det brænder på, hvis du ikke hele tiden rører i gryden.


Når blomkålen er mør, tages gryden af varmen, og blendes helt lind. Passér suppen gennem en finmasket sigte - Det render nok ikke igennem af sig selv, så rør lidt rundt med en ske. Suppen du ender med skal være helt glat og blank.


Suppen koges op igen, og monteres med fløden. Smag til med salt, peber og citronsaft.




Server suppen med dit yndlings tilbehør - Her er det et stykke bagt mørksej, ristede mandler og hakket persille.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar