4. januar 2015

Stuvet hvidkål

Om vinteren spiser vi ofte stuvet hvidkål. Det er super nemt, tager ca. 30 min. at lave, og så smager det jo bare skønt. Desuden er det super billig mad. Man kan købe et stort økologisk hvidkålshoved for ca. 15 kr. Sådan et kan holde sig længe, så hvis det er for stort til at få brugt på en gang, kan resten gemmes til senere brug. Man behøver altså ikke at spise kål 3 dage i træk, for at det ikke skal gå til spilde.
Det er lidt forskelligt, hvordan folk spiser deres stuvede hvidkål. For nogen er det en slags sovs med hvidkål i, for nogen er det en tyk stuvning, nogen spiser det med salt og peber og nogen spiser det med kanel. For mig er det en stuvning som spises med kanelsukker - Sådan har jeg altid spist det, og alt andet er helt forkert for mig. Vi har heller aldrig fået andet til den stuvede kål, end medister eller frikadeller. Altså ingen kartofler, gulerødder eller andre grøntsager. Derfor bruger jeg en stor mængde kål pr. prs. Hvis du gerne vil have kartofler til, rækker min opskrift selvfølgelig til nogle flere mennesker.



Stuvet hvidkål - 2-3 prs:


  • 1 kg hvidkål
  • 2 tsk salt
  • 50 g smør
  • 50 g hvedemel
  • 4 dl mælk
  • 1 dl fløde
  • 1 tsk salt
  • En smule revet muskatnød

Hvidkålen skæres ud i strimler - Undgå stokken. Put den skårne kål i en gryde, dæk den med vand og tilsæt 2 tsk salt. Kog kålen i ca. 5 minutter.


Mens kålen passer sig selv, går du igang med at lave sovsen. Smelt smørret i en kasserolle, pisk melet ud i det smeltede smør og bag det godt igennem mens du pisker. Tilsæt mælken under omrøring - sørg for at få alle klumper pisket godt ud. Tilsæt fløde, salt og muskatnød og kog sovsen op mens du pisker. 


Skru ned for varmen, og lad sovsen simre i ca. 20 min - Ja! Det er faktisk den tid det tager før melet er forklistret helt.
Når kålen er kogt hældes den i en sigte, og damper godt af, inden det hældes tilbage i gryden. Hæld sovsen over kålen, og rør det godt sammen.


Så er der mormor-mad :)







Ingen kommentarer:

Send en kommentar