10. marts 2015

Napoleonshatte

Idag har jeg været ved at bage lidt forskelligt til at putte i fryseren. Vi skal holde smedebassens fødselsdag om 2 uger, og jeg skal arbejde i dagene op til. Derfor er jeg nødt til at være ude i god tid, og få bagt noget der kan laves i god tid, og fryses ned. Jeg blev enig med mig selv, om at napoleonshatte ville være en god idé - Så kunne jeg også få brugt noget af den marcipan, som jeg har til overs fra julen.Jeg har altid været svært glad for kransekage, men for at det ikke altid skal være den klassiske kransekagekonfekt der kommer på bordet, så er det oplagt, at skifte dem ud med napoleonshatte. Opskriften er ikke min egen. Jeg kan ikke rigtig finde ud af, hvor den oprindeligt stammer fra, men både La Glace og Mette Blomsterberg bruger den, og det er den samme der går igen på samtlige blogs jeg har besøgt. i bund og grund er det jo også bare en mørdejsbund med en klat kransekagemasse.


Napoleonshatte - ca. 20 stk:Mørdej:  • 300 g hvedemel
  • 100 g flormelis
  • 150 g smør
  • 1 æg


Kransekagemasse:  • 250 g marcipan
  • 100 g flormelis
  • 1 æggehvide


Desuden:  • Evt. 20 g blød nougat
  • 200 g mørk chokolade


Når man laver mørdej, står der sædvanligvis i opskriften, at smørret skal være blødt. Men når man arbejder med mørdej, er det ret vigtigt, at smørret ikke bliver så varmt, at dejen smelter, når den skal samles. Derfor bruger jeg smør direkte fra køleskabet, og så river jeg det på et groft rivejern.

Alle ingredienserne til mørdejen puttes i en skål og samles hurtigt uden at ælte for meget. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl indtil den er gennemkold - Jeg laver den gerne dagen i forvejen.
Bræk marcipanen fra hinanden, og put det i en skål sammen med de øvrige ingredienser til kransekagemassen. Bland det grundigt sammen - Det er nemmest at bruge hænderne, selv om det er noget fedtet stads. Put kransekagemassen i en sprøjtepose.

Rul mørdejen ud i ca. 3 mm tykkelse - Sørg for at der er drysset lidt flormelis ud på bordet, inden du ruller, ellers bliver det ikke nemt at løfte dejen derfra igen. Tag en udstikker med en diameter på 10 cm, og udstik 20 cirkler.
Løft mørdejsstykkerne over på en plade med bagepapir. Hvis du er til nougat, lægger du et lille stykke midt på hvert stykke dej. Klip spidsen af din sprøjtepose, så der er et godt stort hul. Derefter lægges en klat kransekagemasse oven på nougaten.
Fold siderne af mørdej op omkring kransekagemassen. Bag napoleonshattene i ca. 10 min ved 200 grader varmluft.Lad kagerne køle helt af, inden du overtrækker bunden med den mørke chokolade.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar