3. februar 2015

Høns i asparges - Den go'e gammeldaws slags

For noget tid siden kogte jeg suppe på en ordentlig, tyk høne. Når jeg koger hønsekødssuppe, er det fast tradition, at hønsekødet bliver plukket fra hinanden og lavet til høns i asparges. Der bliver rigtig meget af sådan en stor høne, men jeg deler det ud i portioner, og fryser det ned. På den måde er der hurtig aftensmad, til de dage hvor tiden er knap, og smedebassen skal jo også have noget at spise, når jeg arbejder om aftenen.

Jeg tror at den klassiske høns i asparges er ved at gå lidt i glemmebogen. Jeg kender ihvertfald mange, der laver det ved at købe en pose kyllingekød i tern, som bliver smidt i en hvid opbagt sauce sammen med en dåse asparges - Men hvor skulle man også få en kogt høne fra, når man køber sin suppe i en frossen brik i supermarkedet? Jeg synes det er en skam, for man får altså langt den bedste smag, ved at lave saucen på suppen fra hønen, og bruge det afskummede fedt til sin opbagning.
Ja, det tager lang tid at koge en god suppe, og at lave en kæmpe balje høns i asparges bagefter, men hvorfor ikke gøre det til et søndagsprojekt? Når først det er overstået, er der mad til mange dage, og så er det da fantastisk, at man kan hive hjemmelavet mad op af fryseren, når det kniber med tiden, i stedet for at skulle omkring pizzamanden for at hente sin aftensmad.Høns i asparges - Stor portion!


  • 1 dl hønsefedt - alternativt kan du bruge 100 g smør
  • 100 g hvedemel
  • 2 dl aspargesvand
  • 8 dl hønsefond
  • 1 dl fløde
  • 1-2 dåse(r) aspargessnitter - friske asparges er selvfølgelig at foretrække, men sæsonen er kort
  • Kødet fra en kogt suppehøne på ca. 3 kg
  • Salt og peber
Opvarm fedtet i en gryde, tilsæt melet, rør det godt sammen og varm det igennem under omrøring. Tilsæt aspargesvand, hønsefond og fløde af et par omgange, mens du hele tiden sørger for, at alle klumper er rørt ud. Lad saucen simre i ca. 15 min - Husk at røre jævnligt, så det ikke brænder på.Tilsæt det plukkede hønsekød og aspargessnitterne, rør godt rundt og smag til med salt og peber.Brug stuvningen som tarteletfyld eller server det til kogte kartofler.Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar