11. september 2013

Syltede rødbeder

Jeg har en svaghed for syltede grøntsager. Asier, agurker, rødbeder, tomater, you name it - I love it! De kan give det sidste pift til selv den mest kedelig leverpostejsmad, og hvem spiser biksemad eller stegt flæsk med persillesovs uden en skive rødbede ved siden af? På et område er jeg dog lidt kræsen - Rødbederne SKAL være hjemmelavede!

Da jeg flyttede hjemmefra forærede min mor mig et eksemplar af Den Grønne Syltebog fra Tørsleff's Husmoderservice. Den er simpelthen guld værd, hvis man godt kan lide at sylte og hengemme til de mørke vintermåneder. Det er også herfra jeg har min rødbedeopskrift. Min mor har altid brugt denne opskrift, og jeg har tænkt mig at fortsætte i hendes fodspor. Jeg har dog ændret lidt i forholdet mellem rødbeder og lage. I Tørsleff's opskrifter er mængden af lage utroligt stor, og jeg endte altid med at have en masse til overs.
Syltede rødbeder:

Ca. 2 kg rødbeder
8 dl lagereddike
450 g sukker
1 tsk Atamon
Evt. stjerneanis - Man kan også bruge nelliker, men det bryder jeg mig ikke om.

Skær toppen af rødbederne - Hvis der er et langt tyndt stykke rod nederst på rødbederne fjerner jeg også den. Skyl dem helt rene for jord, og put dem i en gryde med letsaltet vand. Kog rødbederne til de er møre. Det tager mellem 45 min og godt en time, alt efter hvor store de er.


Hæld det varme vand fra rødbederne, og overhæld dem med koldt vand. Dette skulle gerne løsne skindet. Skift evt vandet et par gange, for hurtigt at køle dem ned. Tag et par gummihandsker på - ellers ender du med lilla hænder. Skær enderne af rødbederne, og pil skindet af. Rødbederne skal skæres i skiver. Jeg bruger et mandolinjern. På den måde går det hurtigt, og skiverne bliver lige tykke. Put skiverne i skoldede, atamonskyllede glas. Læg evt. stjerneanis ned til rødbederne.
Put eddike og sukker i en gryde, og kog det op, så sukkeret bliver opløst. Tilsæt atamon. Hæld den varme lage over rødbedeskiverne. Luk straks glassene. Lad rødbederne trække en uges tid, inden du begynder at spise af dem.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar