3. september 2013

Flødekartofler - Pommes a la créme

Flødekartofler er nok noget alle kender. Jeg har ihvertfald deltaget i utallige fester, hvor de er blevet serveret med enten skinke eller oksekød af en art. I 80'erne og 90'erne var flødekartofler toppen af poppen, men de senere år er de vist gået lidt i glemmebogen. Det gør mig egentlig ikke noget. Godt nok smager de rigtig dejligt (hvis de er lavet ordentligt) men rent ernæringsmæssigt er de en katastrofe. Jeg kan nærmest mærke mine blodårer trække sig sammen af skræk, bare jeg kigger på sådan et fad.

Der findes mange forskellige måder at lave flødekartofler, men i min verden er der altså kun én måde at lave dem rigtigt: Friske kartofler, skåret i skiver og kogt i fløde, indtil denne tykner. Alt det der med at købe en pose frosne sautéskiver og drukne dem i sauce mornay eller -bechamel (fra en brik) har intet med flødekartofler at gøre.

Flødekartofler - 6 prs:

2 kg kartofler
2 store løg
3 fed hvidløg
Ca. 1 ltr fløde
Ca. 3 tsk salt
Friskkværnet peber

Kartoflerne skrælles og skæres i skiver. Jeg skærer dem på mandolinjern. Det er hurtigere og skiverne bliver ensartede. Lad være med at lægge kartoffelskiverne i vand. Den stivelse der sidder på overfladen af kartoflerne skal hjælpe til med at gøre fløden tyk, og skal derfor ikke vaskes væk.


Snit løgene og hak hvidløget rigtig fint eller giv det en tur gennem en hvidløgspresser. Put kartofler, løg, hvidløg, salt og peber i en gryde sammen med fløden. Fløden skal lige akkurat kunne dække de øvrige ingredienser.


Kog fløden op - Husk at holde øje med gryden, for pludselig går det stærkt! Skru ned for varmen, og lad retten simre, indtil kartoflerne er møre og fløden er blevet tyk og cremet. Hæld flødekartoflerne i et ildfast fad eller en bradepande.


Sæt fadet i ovnen ved 200 grader, indtil det får en gylden overflade - Det tager ca. 15 min.


Server kartoflerne til f.eks. et stykke rødt kød. Her er de serveret sammen med grillet oksecouvette og bladet salat.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar