6. december 2014

Madbloggerudfordringen 5 - Nordisk jul

Det er ved at være noget tid siden, at den 5. runde af Madbloggerudfordringen blev annonceret. Faktisk var 4 runde i fuld gang, da den 5. blev bebudet. Jeg har tiden til det lige nu, så selvfølgelig var jeg frisk på at være med igen. Denne gang handler det om nordisk jul. Vi skulle finde på en ret, en kage eller noget andet spiseligt, som viser hvad julen handler om for os, og hvor det nordiske tema skinner igennem.

Noget af det første jeg kommer til at tænke på, når jeg tænker på nordisk jul, er æbleflæsk og grønlangkål med medister. Gris, kål og æbler er jo det som vores forfædre levede af hele vinteren. Nåh men både æbleflæsk og grønlangkål er jo allerede opfundet, så jeg har selvfølgelig fundet på noget nyt, med udgangspunkt i nogle af ingredienserne fra førnævnte. Jeg har lavet en grønkålsmedister med æble/løgkompot til. Grønkålen smager ikke fantastisk meget igennem i pølsen, men den er der, og er en fantastisk kilde til kostfibre og vitaminer - Hvis du nogensinde har prøvet at få et barn til at spise grønkål, så ved du hvorfor den skal hakkes og camoufleres i en pølse.

Grønkålsmedister:


  • 1 1/2 kg svine-småkød - Ikke alt for magert
  • 500 g grønkål
  • 2 store løg - eller 3 små
  • Ca. 2 spsk salt
  • 2 tsk stødt, sort peber
  • Ca. 5 dl kraftig kalvefond uden salt
  • 3 meter svinetarm



Æble-løgkompot:



  • 2 Belle de Boskoop æbler - Andre syrlige æbler kan også bruges.
  • 1 rødløg
  • 1 spsk smør
  • 1/2 dl vand
  • Ca. 2 spsk æblecidereddike
  • Salt





Kød, løg og grønkål køres gennem kødhakkeren og røres sammen med salt og peber. Tilsæt fond lidt efter lidt, indtil du har en meget lind fars - Den skal være blød men ikke flydende. Prøv evt nu at stege in lille prøve-delle, for at se om farsen er tilpas krydret.


Træk svinetarmen på et pølsehorn, og fyld farsen i. Hvis du ikke har erfaring med at lave pølse, har jeg en lille guide her


Det er nemmest, at lave en lang medister, og dele den op, når hele pølsen er stoppet. Derefter kan farsen skubbes rundt i skindet, og medisterpølserne kan laves i en passende størrelse. Vær opmærksom, på at der skal være så meget skind til overs, at der kan bindes knude, uden at pølserne er stoppet for hårdt. Hvis skindet er meget stramt, sprækker det, når pølserne steges.


Skræl æblerne, og skær dem ud i små stykker. Hak løget ret fint. Smelt smørret i en lille gryde og sauter løgene til de er klare - De skal ikke tage farve. Tilsæt æblestykkerne, vand og eddike. Skru lidt ned for varmen, og lad æblerne koge ud.


Smelt lidt smør i en pande, og brun pølserne af på begge sider. Skru ned for varmen, og lad dem stege, mens kompotten bliver færdig.


Server både pølser og kompot lunt med et stykke godt brød til.


Det er lidt usædvanligt med tallerkensmækkere i decembermåned, men ikke desto mindre lever de stadig på min terrasse, fordi frosten ikke er nået helt ind til dem.