25. april 2021

Uforskammet lækre hveder

 Det er blevet tid for varme hveder igen. Dem er jeg altså glad for sådan nogen. Jeg spiser meget sjældent hvidt brød. Det er absolut ikke fordi jeg ikke kan lide det. Det er nærmere fordi jeg har et nærmest junkie-lignende forhold til kridhvidt brød med tandsmør - Når jeg først kommer igang, så har jeg svært ved at stoppe igen 🙈 MEN jeg vil altså have de årlige varme hveder. Fra min barndom har jeg minder om aftenen før store bededag, som nærmest var en lille fest for os børn. Det var ikke lige hver dag det skete, at vi fik aftenskaffe, men bededags hvederne var et fast indslag. Min mor ristede dem i ovnen, og så blev de serveret med koldt smør, ost og marmelade. 

Man kan købe hveder over alt, men der er nu noget særligt over dem man selv har bagt. Jeg twister mine med reven citronskal, som giver et lækkert touch, der komplimenterer den klassiske kardemomme rigtig fint.


Hvedeknopper - ca. 18 stk:

  • 120 g smør
  • 100 g honning
  • 5 dl sødmælk
  • 50 g gær
  • 2 tsk salt
  • Reven skal af 1 citron
  • 3 tsk kardemomme
  • 1 kg hvedemel
  • 2 æg
Smelt smør og honning i en kasserolle. Tilsæt mælken - Det skulle gerne resultere i en fingerlun væske. Hæld det over i en skål og rør gæren ud heri. Tilsæt salt, citronskal, kardemomme og halvdelen af hvedemelen. Rør det sammen til en lind grød, og rør æggene ud heri. Tilsæt resten af melen og ælt det grundigt til en glat og smidig dej. Lad dejen hæve lunt og tildækket i 45 minutter. 
Dejen slåes ned og deles i 18 lige store stykker. De trilles til boller og stilles i en bradepande beklædt med bagepapir. De skal stå med kun et par cm imellem hver bolle. 


Lad bollerne hæve i min. 30 minutter - Nu skal de gerne have vokset så meget, at de er (næsten) vokset sammen.
Bag dem i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft i 30 min.


Hvederne kan fint bages et par dage i forvejen. De skal jo alligevel flækkes og ristes, inden de spises.Ingen kommentarer:

Send en kommentar