12. november 2016

Savoy-dolmere

Der er blevet rigtig koldt og træerne har efterhånden mistet de smukke efterårsblade. Det betyder at sæsonen for simremad og braiserretter for alvor er skudt igang. Den slags mad er den bedste comfort food jeg kender - Mad der ikke bare mætter, men varmer langt ind i sjælen. Ikke fordi det er på gastronomisk højt niveau, eller kræver avancerede teknikker at tilberede, men fordi det er god solid kost, som indeholder uendelige mængder af velsmag.

For nylig faldt jeg over savoykål på tilbud. Da jeg så dem, fik jeg straks lyst til kåldolmere. Dolmere laves traditionelt med hvidkål, men savoykålen er lige så egnet til det. Faktisk er savoy lidt nemmere at arbejde med, da bladene ikke er lige så stive som på hvidkål. Smagen minder også en del om hvidkål, omend den er noget mildere.


Savoy-dolmere - 10 stk:

10 store blade fra savoykål
1 kg hakket svinekød - ikke alt for mager
3 tsk salt
2 spsk løgpulver eller 2 finthakkede løg
2 store æg
1 tsk stødt peber
2 spsk hakket persille
Ca. 2 dl mælk
En lille håndfuld frisk timian
3 dl kraftig hønse- eller grøntsagsbouillon
Fedtstof til stegning



Kødet røres sejt med salt. Tilsæt løg(pulver), æg, peber og persille og rør farsen godt sammen. Tilsæt mælken lidt efter lidt, til du har en lind fars. Sæt farsen på køl, mens du ordner kålbladene.


Skær det groveste af ribberne på kålbladene. Bring en stor gryde saltet vand i kog, og blancher bladene i et lille minut. Læg dem over på et viskestykke, og dup dem tørre.


Læg 2 spsk fars på hvert kålblad, fold siderne ind, og rul dem stramt sammen. Læg dolmerne i et fad med samlingerne nedad. Har du svært ved at holde sammen på dem, kan de lukkes med et lille stykke kødsnor.


Læg timiankvistene ovenpå dolmerne og hæld den varme bouillon over. Læg låg på og stil fadet i en forvarmet ovn ved 180 grader. Giv dolmerne 40 minutter i ovnen.


Tag rullerne op af fadet, og steg dem på en pande, så de for godt med farve. Sigt evt. skyen fra fadet, og brug den til at lave sovs.


Her i huset spiser vi kåldolmere med skysovs, kartofler og tyttebær, men de kan også serveres med rugbrød og sennep, stuvede grøntsager eller hvad du nu lige har lyst til. Jeg vil dog sige, at der bliver en fantastisk sovs at skyen fra retten.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar